Tăierea fondurilor pentru promovarea exporturilor la recenta rectificare bugetară reprezintă o gravă dovadă de obscuritate economică, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), informează Agerpres.
„O premieră naţională (poate chiar europeană?!): Guvernul ţării a tăiat fondurile Programului de promovare a exporturilor (PPE). La recenta rectificare bugetară, din cele 20 milioane lei – credite bugetare şi 45 milioane lei – credite de angajament solicitate de mediul de afaceri (şi însuşite de Ministerul de resort MMACA, care gestionează PPE) s-au alocat 0 (zero) lei – credite bugetare şi după îndelungi insistenţe 15 milioane lei (adică 1/3) – credite de angajament. Iniţial se preconizaseră tot 0 (zero) lei credite de angajament.
Cum se traduce acest obscurantism economic guvernamental în activitatea exportatorilor? O prezenţă substanţial redusă la târgurile şi expoziţiile internaţionale: acolo unde se întâlnesc cererile şi ofertele de export/import (pe domenii de specialitate) şi se stabilesc contactele/contractele viitoare de colaborare”, se spune în comunicatul organizaţiei.
Conform ANEIR, România nu se află într-o situaţie în care îşi poate permite ignorarea cerinţelor de piaţă ale exportatorilor în condiţiile în care, în primul semestru al acestui an, deficitul balanţei comerciale a marcat un nou record negativ, depăşind cu circa 1,5 miliarde euro deficitul perioadei similare din 2018, cu o creştere procentuală dublă faţă de nivelul prognozat pe întregul an.
„În decizia Guvernului nu este vorba doar de miopie economică, ci şi de încălcarea reglementărilor legale: prin Legea nr.30/1999, la art.2, al (3) se prevede că „sumele necesare finanţării acţiunilor de promovare a exporturilor, prin organizarea de târguri şi expoziţii … nu vor fi mai mici de 0,1% din volumul în valută al exportului realizat în anul anterior”, ceea ce ar fi însemnat – la cursul oficial al BNR – un nivel de peste 300 milioane lei”, se arată în comunicat.
Organizaţia susţine că dacă s-ar fi dat curs tuturor solicitărilor mediului de afaceri, PPE ar fi urmat să atingă pragul valoric stabilit prin legea sus-invocată.