Regatul Unit a ieșit oficial din recesiune după ce cifrele au arătat că economia a crescut cu 0,6% în primele trei luni ale anului.
Oficiul Național de Statistică (ONS) a anunțat că perioada din ianuarie până la sfârșitul lunii martie a marcat o revenire la creștere după o recesiune ușoară în a doua jumătate a anului 2023. A fost cea mai puternică rată de creștere trimestrială de la sfârșitul anului 2021 și cu performanțe mai bune decât cele așteptate de economiști, care prognozau o creștere de 0,4% în primul trimestru, scrie The Guardian.
Două trimestre consecutive de contracţie economică sunt în general considerate de economişti ca fiind definiţia unei aşa-numite recesiuni „tehnice”.
Declinul a luat sfârșit după o creștere a activității în sectorul serviciilor, care a înflorit de la începutul anului, deoarece salariile au depășit inflația, reducând presiunea asupra consumatorilor.
Cu toate acestea, prognozatorii se așteaptă ca Marea Britanie să crească lent în acest an, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor și creșterea inflației de anul trecut continuă să-și afecteze veniturile disponibile.
Banca Angliei a prezis că lipsa de impuls în economie înseamnă că produsul intern brut (PIB) va crește cu doar 0,5% în acest an. Banca a menținut ratele dobânzilor neschimbate la 5,25% joi, dar a indicat că ar putea începe să le reducă din iunie.
Lira sterlină s-a întărit în raport cu dolarul american
Lira sterlină s-a întărit în raport cu dolarul american după publicarea cifrelor de vineri.
ONS a spus că cheltuielile consumatorilor și investițiile în afaceri s-au redresat în primul trimestru, după scăderi din a doua jumătate a anului 2023.
Liz McKeown, director de statistici economice ONS, a declarat: „După două trimestre de contracție, economia Regatului Unit a revenit la o creștere pozitivă în primele trei luni ale acestui an.
„A existat o putere generală în servicii, cu comerțul cu amănuntul, transportul public și transportul de marfă, iar sănătatea a funcționat bine. Producătorii de mașini au avut și ei un trimestru bun. Acestea au fost doar puțin compensate de un alt trimestru slab pentru construcții.”
O creștere a serviciilor de transport și depozitare a fost cel mai mare factor al creșterii cu 0,7% în sectorul serviciilor. Boom-ul asistenței medicale private și reînnoirea activității în NHS după o serie de greve anul trecut au fost printre alți factori care au impulsionat creșterea sectorului serviciilor.
Datele de vineri au fost salutate de premierul Rishi Sunak, deşi Partidul Laburist din opoziţie, care are un avans mare în sondajele de opinie, i-a acuzat pe Sunak şi pe ministrul de finanţe Jeremy Hunt că nu cunosc cu adevărat realitatea.
„Nu există nicio îndoială că au fost câţiva ani dificili, dar cifrele de creştere de astăzi sunt o dovadă că economia îşi revine pe deplin, pentru prima dată de la pandemie”, a declarat Hunt.
„Nu este cazul ca miniştrii conservatori să proclame victoria şi să le spună britanicilor că niciodată nu au avut o situaţie atât de bună”, a declarat în replică Rachel Reeves de la Partidul Laburist, care speră să îi succeadă lui Hunt în funcţia de ministru de finanţe.
Pe bază lunară, economia a crescut cu 0,4% în martie, mai rapid decât creşterea de 0,1% prognozată de economişti într-un sondaj Reuters, reflectând forţa din comerţul cu amănuntul, transportul public, transportul rutier şi sănătatea – parţial datorită reducerii numărului de greve din sectorul public
Producţia de automobile a avut, de asemenea, o performanţă bună, contrabalansată de slăbiciunea continuă din construcţii.
Datele de vineri au arătat, de asemenea, că PIB-ul din martie a fost cu 0,7% mai mare decât cel înregistrat cu un an mai devreme şi peste toate aşteptările economiştilor, care prognozau o creştere de 0,3%.
Cu toate acestea, Marea Britanie a avut în continuare una dintre cele mai lente recuperări de pe urma efectelor pandemiei de coronavirus.
La sfârşitul primului trimestru din 2024, economia ţării era cu doar 1,7% mai mare decât nivelul de la sfârşitul anului 2019, înainte de pandemie, doar Germania – din grupul ţărilor democratice cele mai bogate, G7 – stând mai prost.
„În pofida perspectivelor mai bune pe termen scurt, îmbunătăţirea creşterii PIB-ului pare să fie limitată de slăbiciunea continuă a creşterii productivităţii, precum şi de posibilităţile reduse de creştere a nivelului de ocupare a forţei de muncă”, a declarat Yael Selfin, economist-şef la KPMG UK. „Ne aşteptăm ca creşterea să continue pentru restul anului, susţinută de un context economic mai favorabil”, a spus Selfin.
PIB-ul pe cap de locuitor a crescut pentru prima dată în ultimii doi ani în primul trimestru, cu 0,4%, dar a fost cu 0,7% mai mic decât în anul precedent, subliniind presiunea continuă asupra nivelului de trai şi lupta Marii Britanii pentru a stimula productivitatea.
„În termeni pe cap de locuitor, se poate spune că gospodăriile din Marea Britanie au înregistrat puţine îmbunătăţiri semnificative ale nivelului de trai în ultimii doi ani”, punctează Gora Suri, economist la PwC.