Guvernul ia în calcul o majorare a plafoanelor de venit în funcție de care românii primesc ajutorul pentru energie. Anunţul ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Suma de 1.100 de lei cât reprezintă o pensie socială, de exemplu, îi plasează pe cei care o încasează mult sub un nivel al sărăciei, dar sunt mult mai mulți oameni în acest risc.

Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor Europene, a explicat la News Hour with CNN ce înseamnă această propunere de mărire a acestor plafoane.

„Noi, acum, după cum se cunoaște, suntem în curs implementa a mecanismului pentru sprijinire a familiilor și persoanelor defavorizate pentru acordarea ajutorului de încălzire și, de asemenea, după tranșa 1 după ce facem această evaluare a implementării tranșei 1 și a resurselor disponibile pe care le avem pentru tranșa a doua, dacă se va agrea în coaliția de guvernare, într-adevăr, analizăm posibilitatea aceasta de a crește plafonul de la de acordare a acestui ajutor de la 2000 de lei la 3000 de lei.

Câţi români ar putea beneficia de aceste modificări

Înseamnă că numărul celor care vor beneficia de ajutorul de încălzire va crește de la cât avem în momentul de față 4 milioane de beneficiari la aproximativ 5 milioane de beneficiari.

Repet, acești bani sunt din banii pe care îi avem pe politica de coeziune, în funcție de cum va evolua riscul de pierdere a banilor și de simulările pe care le vom face.

Există această posibilitate de a crește plafonul de la 2000 de lei la 3000 de lei.

Plafonul de venit pentru ajutoarele de stat ar putea ajunge la 3.000 de lei

Asta înseamnă că din luna septembrie noi vom fi în situația în care ajutorul de încălzire să-l acordăm pentru mai multe persoane și familii defavorizate.

Pe de o parte am ajuta un număr mai mare de populație și familii defavorizate, iar pe de altă parte am luat măsurile necesare pentru ca riscul de pierdere a banilor europeni să fie cât mai mic.

Iar din această perspectivă credem noi că este mult mai oportun pentru ca toți cei care se află în situația aceasta dificilă de a-și plăti și de a-și achita facturile la energie, să fie sprijiniți prin banii pe care noi avem la dispoziție în perioada de programare 2014 -2020.

Banii acordați pentru familiile vulnerabile sunt alocați de către Comisia Europeană

Acești bani sunt alocați de către Comisia Europeană. Statul membru, adică România, nu are niciun fel de efort bugetar din această perspectivă, pentru că este cu 0 % cofinanțare.

Și cum am menționat, noi suntem în situația în care analizăm perspectiva aceasta de creștere a plafonului de venit, pe de o parte, dar și să asigurăm cea mai bună utilizare a banilor europeni și să fim alături de populație și de familiile defavorizate pentru ca să-i sprijinim în această perioadă în care prețurile la energie cresc”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

Articolul precedentBNR estimează că rata anuală a inflaţiei va scădea la nivelul de o cifră în perioada iulie-septembrie
Articolul următorNereguli grave semnalate la vânzarea Petrom: Contract scris în defavoarea statului – Raportul Curții de Conturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau