Senatul şi Camera Deputaţilor vor vota vineri, în şedinţă comună proiectul de buget pe 2019, dezbătut și votat pe articole până joi noaptea târziu.
Plenul Parlamentului a adoptat, joi, majoritatea anexelor proiectului bugetului de stat pe anul în curs care cuprind bugetele principalilor ordonatori de credite, fiind acceptate cinci amendamente dintre cele respinse iniţial în Comisiile de buget finanţe.
Senatul şi Camera Deputaţilor vor vota vineri, în şedinţă comună, o ultimă anexă care nu s-a dezbătut din cauza finalizării programului la ora 24,00. Ulterior plenul va dezbate şi proiectul legii asigurărilor sociale de stat.
Unul dintre amendamente adoptate joi în plen vizează bugetul Ministerului Muncii pe anul 2019 care se suplimentează pentru a majorarea alocaţiilor copiilor începând cu 1 martie.
„Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 „Asistenţă socială” cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019, majorarea alocaţiei de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 de lei”, a declarat iniţiatorul amendamentului, liberalul Robert Sighiartău.
Potrivit lui Liviu Dragnea, pentru a se asigura sursa de finanţare pentru majorarea alocaţiilor pentru copii, deficitul bugetului general consolidat estimat devine 2,76% faţă de 2,55%, cât a fost iniţial estimat. De asemenea, el a explicat că pentru schimbarea deficitului bugetar este necesară modificarea legii plafoanelor bugetare.
Această modificare a legii plafoanelor bugetare se va face în şedinţa Camerei Deputaţilor, for decizional în acest sens. Această şedinţă a Camerei Deputaţilor va preceda şedinţa plenului comun în care se va acorda vot legii bugetului de stat pe anul 2019.
Alt amendament adoptat de plen a fost propus de deputatul PMP Ionuţ Simionca şi prevede finanţarea cu 5.360.000 lei a unui complex sportiv în comuna Rodna din Bistriţa Năsăud, fiind majorat în acest sens bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Ionuţ Simionca a spus că finanţarea complexului sportiv este singura şansă de dezvoltare a comunei Rodna, după ce s-au închis minele din zonă. „Eu, personal, o să votez bugetul, pentru că nu trebuie să mai întârzie”, a spus Simionca, după adoptarea amendamentului.
Bugetul Serviciului de Informaţii Externe s-a diminuat, în plen, cu 30.000.000 de lei, printr-un alt amendament care a fost iniţial respins în Comsiile de buget-finanţe.
Pe lângă diminuarea cu 150.000.000 lei a bugetului SRI în Comisiile de buget-finanţe, senatorii şi deputaţii au micşorat şi în plen bugetul SRI cu încă 295.000.000 lei pentru suplimentarea bugetelor Ministerului Sănătăţii şi CNAS. Aceste sume sunt destinate finanţării programului privind vitamina D, a programului „Panorama”, care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului „Diabet juvenil”.
De asemenea, bugetul Academiei Române a fost majorat în plen printr-un amendament cu 350.000 lei pentru editarea şi publicarea clasicilor literaturii române în ediţii ştiinţifice integrale.
Plenul a încuviinţat amendamentele admise de Comisiile buget Finanţe şi le-a respins, în rest, pe cele cu care aceste Comisii nu au fost de acord, cu excepţia celor cinci amendamente menţionate anterior.
Astfel, în Comisiile de buget-finanţe, au fost suplimentate, prin amendamente, bugetele Ministerului Educaţiei şi diminuate, pentru corelare, bugetele SPP, Autorităţii Electorale Permanente şi Ministerului de Finanţe.
Bugetul Ministerului Educaţiei a fost majorat pentru investiţii privind programul „Masa caldă”, potrivit Agerpres.
De asemenea, plenul a încuviinţat cele patru amendamente admise de Comisiile buget Finanţe la Ministerul Transporturilor, unul dintre acestea vizând alocarea a 23.500.000 lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Ungheni – Iaşi – Tg. Neamţ, parte din Autostrada Unirii. Suma se asigură prin redistribuiri în cadrul bugetului Ministerului Transportului.
Tot prin redistribuiri, dar în cadrul bugetului Ministerului Agriculturii, se asigură sumele necesare pentru retehnologizarea software şi hardware a sistemului informatic integrat gestionat de către APIA şi pentru punerea în funcţiune a 65 de puncte de lansare în cadrul Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină.