Vești proaste pentru șoferi! Toți conducătorii auto vor fi obligați să achite polița RCA, chiar dacă circulă cu mașina sau nu.

Curtea de Justiție a UE a decis că polița RCA este obligatorie pentru toate autovehiculele care nu au fost radiate din circulație, chiar dacă acestea sunt nefuncționale.

Polița RCA, obligatorie și pentru mașinile nefuncționale

Așadar, atâta timp cât mașina nu a fost scoasă din circulație proprietarul trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru ea, conform unei decizii de joi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Măsura se aplică chiar și în cazul mașinilor stricate, pe care oamenii nu le folosesc.

În acest fel, conform deciziei de joi a CJUE, “încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru şi nu a fost retras în mod legal din circulaţie”.

Decizia recentă a CJUE e similară uneia din 2018, ce stabileşte că cei care au maşini înmatriculate funcţionale sunt obligaţi să încheie o asigurare RCA chiar dacă nu mai vor să le conducă. Concret, decizia apărută cu aproape trei ani în urmă stabilește că mașinile înmatriculate trebuie să aibă asigurare RCA chiar dacă sunt ținute numai în curte și nu sunt folosite pe drumurile publice.

Pagubele produse de un autovehicul parcat, acoperite de RCA

În plus, așa cum a stabilit, în 2019, CJUE, și pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de RCA. Spre exemplu, dacă autovehiculul ia foc în timp ce se află în garaj, iar flăcările produc pagube, atunci asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor.

Decizia vizează un litigiu din Polonia, în care o colectivitate locală a devenit proprietară a unei mașini nefuncționale, care a fost casată. După radiere, Fondul de Garantare a Asigurărilor din Polonia a amendat entitatea cu aproape 1.000 de euro pentru neîncheierea unei poliţe RCA pe toată perioada în care a fost proprietar, chiar dacă maşina nu a fost folosită.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRabla pentru electrocasnice: Buget epuizat într-un minut
Articolul următorDan Vâlceanu: România va primi „în scurt timp” restul de 1,95 miliarde de euro, din avansul din PNRR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau