Preţul spot al energiei a depășit vineri, în anumite intervale orare, peste 440 lei pe MWh, după ce joi s-a ajuns chiar și la aproape 460 de lei pe MWh,scrie Ziarul Financiar. Pentru comparație, media preţului spot pentru anul trecut a fost de 190,9 lei pe MWh (40 de euro/MWh), arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Specialiştii din domeniu spun că factorii care contribuie la această situaţie sunt atât scumpirea semnificativă a prețului certificatelor de CO2, prin faptul că au devenit investiții speculative, cât și încapacitatea României de a-și mai asigura necesarul de energie electrică din producția proprie.
Preţul certificatelor de emisii a crescut, de la începutul anului, până spre pragul de 50 de euro pe unitate, de la o medie de 24 de euro, iar strategia europeană de eliminare cât mai rapidă a cărbunelui din mixul energetic nu va face decât să accentueze fenomenul, sunt de părere specialiștii consultați de ZF.
România este cu atât mai mult afectată de acest demers, pentru că are o cotă semnificativă a energiei electrice termo, pe care producția de energie verde nu o poate suplini, ceea ce va conduce la importuri suplimentare.
Prețul energiei ar putea crește și mai mult săptămâna viitoare, pentru că Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra în programul de oprire planificată, pe data de 9 mai.