Curtea Constituţională a luat miercuri o decizie importantă pentru sistemul financiar bancar. Legea adoptată peste noapte de Parlament în decembrie, fără a ține cont de obiecțiile BNR și ale băncilor, care a decis plafonarea dobânzilor la credite este neconstituțională!
Actul normativ propunea ca dobânda maximă pentru creditele ipotecare să nu depășească de 2,5 ori dobânda de referință a BNR. Iar la creditele de consum să fie de cel mult 18%.
Aceeași lege limita sumele ce pot fi percepute de recuperatori de la consumatori. Sesizarea a fost depusă la CCR de 83 de parlamentari PNL şi USR, informează Realitatea TV.
Camera Deputaților a adoptat în 18 decembrie, ziua în care Guvernul a adoptat OUG 114, cu taxele din bănci, energie și telecomunicații, legea privind plafonarea dobânzilor la credite, într-o formă diferită de cea adoptată de Senat la începutul anului, dar fără a ține seamă de recomandările BNR și ale băncilor și IFN-urilor.
Dacă nu era declarată neconstituțională de CCR, legea adoptată peste noapte urma să fie trimisă la Președintele României pentru promulgare, după care era publicată în Monitorul Oficial și intra în vigoare.
Legea a fost adoptată pe neașteptate, la fel că taxa bancară, după declarațiile abrupte făcute în prealabil de președintele PSD, Liviu Dragnea.
Anterior, dezbaterea legii în cadrul comisiilor din Camera Deputaților a fost suspendată din luna aprilie, după ce Banca Națională a României (BNR) și reprezentanții industriei financiare au contestat prevederile acesteia și au venit cu o serie de propuneri pentru modificarea proiectului legislativ, conform practicilor europene.
BNR a trimis Parlamentului o scrisoare în care recomanda că plafonarea dobânzilor la creditele acordate de bănci să se facă diferit, în funcție de tipul creditului și de dobânzile (DAE) medii ale acestora, conform practicii europene, nu în mod arbitrar și la fel pentru toate tipurile de credite, cum s-a propus în proiectul de lege adoptat de Senat, la inițiativa senatorul ALDE Daniel Zamfir.
Însă propunerile nu au mai ajuns să fie luate în considerare, toate amendamentele aduse de partidele de opoziție au fost respinse, iar legea a fost adoptată într-o formă cu multe inadvertențe.