În ultima zi a lunii în care băncile comerciale își mai puteau constitui rezervele minime obligatorii, indicii ROBOR au crescut comparativ cu ziua precedentă la toate termenele.
Astfel, indicele ROBOR la 3 luni, principalul indice în funcție de care se calculează dobânzile variabile la majoritatea creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 3,17%, după ce staționase la nivelul de 3,15%, a comunicat Banca Națională a României.
După ce la începutul lunii acest indice urcase până la 3,18%, pe 5 septembrie, a urmat o perioadă de scădere, în urma intervențiilor băncii centrale care a injenctat lichiditate prin intermediul operațiunlor repo.
Acest trend s-a inversat începând de vineri 21 septembrie. Situaţia este similară pentru restul indicilor, după ce joi toţi au stagnat.
În plus, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 3,39%, de la 3,38% joi. Acesta n-a mai fost aproape de acest nivel din data de 4 septembrie, când a fost de la 3,40%.
Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat vineri la 3,48%, de la 3,47% joi. De asemenea, acesta n-a mai atins un nivel apropiat din data de 4 septembrie, când a fost de 3,48%, dar atunci era pe o tendinţă de scădere.
Indicele ROBOR la 12 luni a înregistrat vineri un nivel de 3,53%, în creştere de la 3,52% joi. Acesta nu a mai atins un nivel apropiat din data de 4 septembrie, când a fost la 3,54%.
Comments are closed.