Piața de capital din Romania, la un pas de a deveni piață emergentă

Agenția FTSE Russell a publicat cea mai recenta ediție a raportului Anual Country Clasificația Review, potrivit căruia Romania a fost menținută pe lista de monitorizare a țărilor pentru o eventuală reclasificare de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă secundară, se arată într-un comunicat al Bursei de Valori București (BVB).

E drept că este de aproape doi ani BVB se află în anticamera noii clasificări. Si tot de atunci se tot dau asigurări ca pasul urmează a fi făcut în scurt timp. România a fost adăugată pe aceasta lista de monitorizare în septembrie 2016.

Conform raportului FTSE Russell, în septembrie 2018, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Țărilor a aprobat următoarele modificări ale criteriilor de rating:

  • „Lichiditate – Lichiditate de piața suficientă pentru a susține investițiile globale semnificative” – îmbunătățita de la „Neîndeplinit” la „Restricționat”, ca urmare a îmbunătățirii lichidității pieței.
  • „Tranzacții extrabursiere permise” – actualizate de la „Neîndeplinit” la „Restricționat”.

„Îmbunătățirea cu o notă a criteriului de lichiditate al Bursei de la București este o recunoaștere internaționala a progreselor realizate de Romania în ultimii 4 ani pentru îmbunătățirea lichidității. Acum, piața de capital din Romania este la doar un pas de a deveni piață emergentă”, a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București (BVB).

Criteriul ”Lichiditate – Lichiditate de piață suficienta pentru a susține investițiile globale semnificative” este singurul criteriu esențial necesar pentru atingerea statutului de piață emergentă secundară. Acest criteriu a fost ridicat cu o treaptă în cadrul acestei evaluări și va fi reevaluat la revizuirea intermediara din martie 2019. FTSE Russell recunoaște eforturile Bursei de Valori București de a aduce IPO-uri pe piață și de a îmbunătăți nivelul de lichiditate. Romania este menținută pe lista de monitorizare drept piață de frontieră și va fi reevaluată pentru o eventuală reclasificare la statutul de piață emergentă secundară, în cadrul schemei FTSE de clasificare a tarilor la revizuirea anuala din septembrie 2019.

Adrian Tănase, Director General al BVB, a declarat: „Reforma pieței de capital și proiectele pe care Bursa de Valori București le desfășoară de câțiva ani, dedicate îmbunătățirii climatului investițional, ofertei și cererii, au fost fundamentale pentru creșterea lichidității. De asemenea, considerăm că liberalizarea pieței OTC, care a intrat în vigoare în septembrie 2018, va sprijini și mai mult valoarea tranzacțiilor realizate la bursă”.

Acțiunile Bursei de Valori București au închis în staționare la 25 de lei, compania având în prezent o capitalizare bursieră de 201 milioane de lei.

Articolul precedentSondaj: Creșteri în comerț și servicii, dar și scumpiri în perioada septembrie – noiembrie
Articolul următorLa final de septembrie, creștere pe toată linia a indicelui ROBOR

Comments are closed.