Cifra de afaceri a industriei dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat o creștere de 11,6%, în 2017, ajungând la 156 milioane de dolari.
În prezent, în România, există peste 80 de studiouri de game development, dintre care peste 50 se află în București, alte orașe cu o prezență notabilă a industriei fiind Cluj, Timișoara, Brașov, Craiova și Iași, se arată într-un comunicat transmis de Romanian Game Developers Association (RGDA).
Acest domeniu numără peste 6.000 de angajați care lucrează în studiourile din România ale companiilor internaționale sau în studiouri independente cu capital românesc, numărul lor crescând cu un procent de 2% față de 2016.
„Industria s-a remarcat, în 2017, prin dezvoltarea sau co-dezvoltarea în România a unor titluri recunoscute internațional precum seria FIFA (Electronic Arts), Asphalt StreetStorm (Gameloft), Assassin’s Creed Origins (Ubisoft), Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands (Ubisoft), Need for Speed (Electronic Arts) și Iron Blade (Gameloft), dar și prin jocuri dezvoltate de studiouri românești independente precum Brawlout (Angry Mob Games), Door Kickers: Action Squad (KillHouse Games), Gray Dawn (Interactive Stone), LigaUltras si ScoreRivals (Green Horse Games), Tap Busters (Metagame), The Adventures of Elena Temple (GrimTalin) sau Euro Truck Driver (Ovilex)”, au spus reprezentanții asociației.
Sectorul de activitate parcurge un trend ascendent.
„Industria de game development din România continuă să se dezvolte iar trendurile de creştere, atât locale cât şi globale, sunt încurajatoare”, a declarat Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA.
RGDA acţionează în mod susţinut pentru stimularea investiţiilor în industrie şi pentru dezvoltarea antreprenoriatului local din zona de gaming, iar în următorii ani ne aşteptăm la creşteri semnificative în zona dezvoltatorilor independenţi, şi ca atare la mult mai multe produse promiţătoare dezvoltate în România”, a mai spus Cătălin Butnariu.
Agenții economici așteaptă sprijin din partea autorităților.
„O dezvoltare sustenabilă şi o creştere cu adevărat semnificativă pot fi atinse beneficiind de sprijin din partea statului, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări în care acest sector este bine dezvoltat”, spun oficialii organizației.
Comments are closed.