Nu este un secret faptul că gradul de intermediere financiară din România, deşi se plasează la cel mai scăzut nivel dintre țările membre ale Uniunii Europene, se menține pe un trend descendent (27 la sută la finele anului 2017, față de vârful de aproape 40 la sută atins în 2011),a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, în conferința “Creditarea – provocări și oportunități”, organizată de Institutul Bancar Român.
Evident, motivele unei astfel de evoluţii nu sunt lipsite de relevanţă, spune guvernatorul
Declinul intermedierii financiare s-a produs în condițiile în care, totuși, în ultimii ani s-au consemnat creșteri ale creditului acordat sectorului privat – circa 5 la sută în 2017 şi peste 6 la sută în termeni anuali în ianuarie-mai 2018. Evoluţia sugerează că, fără a fi determinant, efectul de numitor – creșterea economică alertă, bazată nu pe credit bancar, ci pe stimuli fiscali și pe măsuri de majorare a veniturilor – este relevant, a explicat șeful Băncii Centrale.
Importanţi mi se par însă factorii care influenţează dinamica şi structura stocului de credite acordate sectorului privat. Aş menţiona, în primul rând, procesul de curăţare a bilanţurilor băncilor de credite neperformante, intensificat începând cu anul 2014, ale cărui efecte au contrabalansat, în proporţie considerabilă, fluxul de credite noi, subliniază acesta.
Tendinţele divergente ale componentelor creditului neguvernamental – dinamică anuală alertă a creditului în lei (peste 16 la sută pe parcursul anului 2018), în contrast cu declinul celui în valută şi creştere semnificativ mai rapidă a creditului acordat populaţiei (9,2 la sută) comparativ cu acel acordat companiilor nefinanciare (2,6 la sută) – scot în evidenţă şi alţi factori de influenţă.
În divergenţa observată la nivelul compoziţiei pe monede, un rol important a revenit procesului de dezintermediere transfrontalieră, care a contribuit semnificativ la contracţia creditului în valută. În acelaşi sens au acţionat măsurile prudenţiale implementate în perioada 2011-2012, inclusiv la recomandarea Comitetului European de Risc Sistemic. Dispariţia avantajului de cost al creditului în valută, odată cu coborârea ratelor dobânzilor în lei la minime istorice şi o mai bună percepţie a riscului valutar au accentuat această tendinţă, a arătat Mugur Isărescu.
Creşterea modestă a creditului acordat companiilor nefinanciare aduce în discuţie persistenţa unor vulnerabilităţi structurale, care limitează accesul firmelor la finanţarea bancară. Astfel, în anul 2016 – ultimul an pentru care sunt disponibile informaţii bilanţiere centralizate –, o treime dintre firme au raportat pierderi (aproximativ jumătate dintre acestea, pentru al treilea an consecutiv). În plus, 44 la sută dintre companii aveau un nivel al capitalizării sub cel prevăzut de lege. Iar o astfel de situaţie nu a constituit o particularitate a anului 2016, ci o constantă a ultimului deceniu, indiferent de faza ciclului economic: în medie, firmele care au înregistrat pierderi au reprezentat între 40 și 50 la sută din numărul companiilor active, iar ponderea firmelor cu un nivel al capitalizării sub limita reglementată a depășit 40 la sută, explică guvernatorul.
Comments are closed.