Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, susține că actuala guvernare a impus o presiune foarte mare asupra bugetului prin creșterea pensiilor și salariilor.

El a explicat la RFI România că bugetul este construit foarte rigid, iar Guvernul ”gripează” principalul vector de creștere economică, investițiile, ceea ce va conduce la un dezastru pe termen lung.

„Chiar dacă românii vor câștiga mai mulți bani, inflația sau dobânzile vor face ca nivelul de trai să fie mai prost,” a explicat profesorul în economie la RFI.

Explicaţia sa vine în condiţiile în care Consiliul Fiscal a făcut recent o evaluare potrivit doi indicatori cheie pe baza cărora a fost construit bugetul, creștere economică şi deficitul bugetar, vor fi ratate.

„Principalul risc nu e neapărat cel de depășire a deficitului de 3%, ci, mai degrabă, structura bugetului. În momentul de față avem cheltuieli foarte rigide, de tip salarii sau asistență socială, dar, în primul rând pensii, care au atins deja o pondere foarte mare în buget. Practic, aceasta înseamnă o vulnerabilitate în momentul în care economia nu va mai fi în faza sa cea mai bună. Să zicem că nu va mai crește cu 6-7% cât am avut anul trecut, nici măcar cu 4% cât se estimează pentru anul acesta, ci va crește cu mult mai puțin, sau, Doamne ferește, vom intra în faza de recesiune economică. La momentul respectiv veniturile bugetare se vor contracta sau vor fi mai mici decât am fi sperat, în timp ce cheltuielile rămân foarte sus.

Un alt element grav, a mai afirmat Ionut Dumitru, este şi faptul că Guvernul „gripează”, cu bună-ştiinţă, chiar motorul creşterii economice.    .

„Investițiile au fost reduse foarte mult în ultimii ani pentru a putea acomoda în buget cheltuieli sociale mult mai mari. (…) Practic, bugetul nostru are o povară din cheltuieli sociale poate chiar mai mare decât o avea la momentul declanșării crizei, în timp ce veniturile sunt chiar mai mici.(…) Chiar dacă vom avea bani mai mulți, să zicem că dublăm pensiile în trei ani, ceea ce e imposibil din punct de vedere rațional, echilibrul macroeconomic se rupe. Vor fi consecințe mari la nivel de inflație, dobânzi, curs de schimb, astfel încât nu vom trăi mai bine. Poate, dimpotrivă, vom trăi chiar mai prost” a mai afirmat Ionuţ Dumitru, într-un interviu la RFI România.

Articolul precedentValul de căldură a scumpit energia electrică cu 46% în doar 2 săptămâni
Articolul următorReluarea negocierilor SUA- China readuce bursele pe verde

Comments are closed.