Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a declarat parlamentarilor populiști din Italia că trebuie să revizuiască proiectul de propunere de buget.
Disensiunile dintre Roma și Bruxelles au crescut în ultimele săptămâni după ce guvernul Giuseppe Conte a propus un proiect bugetar controversat pentru 2019, cu o țintă de deficit egală cu 2,4% din produsul intern brut, în condițiile în care administrația anterioară promisese o reducere la doar 0,8% din PIB.
Într-o declarație de presă de la Strasbourg, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, a declarat că nu există altă alternativă decât cea a respingerii propunerii actuale a Italiei, înainte de a adăuga că guvernul țării are deja un răstimp de trei săptămâni pentru a veni cu un alt plan, conform CNBC.
„Din păcate, clarificările nu au fost convingătoare pentru a schimba concluziile noastre anterioare de neconformitate deosebit de gravă”, a spus Dombrovskis înainte de a adăuga: „Guvernul italian este în mod conștient și deschis împotriva angajamentelor făcute”.
Comisarul a mai spus că Italia riscă să se afunde în datorii și a susținut că în 2017 Italia a cheltuit pentru servisarea datoriei aceeași sumă cu cea alocată educației.
„Încălcarea regulilor poate apărea tentantă la prima vedere, putând oferi o iluzie de deveni lai liber. Este tentant să stingi datoria curentă cu și mai multă datorie, dar la un moment dat aceasta va ajunge să cântărească mult prea mult”, a adăugat el.
Este pentru prima dată când Comisia Europeană a respins în mod efectiv o propunere de buget de către o țară membră.
Randamentele obligațiunilor de stat italiene au crescut în așteptarea deciziei, iar randamentul celor cu scadență la 10 ani a crescut la maximul sesiunii după ce anunțul a devenit oficial. Dombrovskis a subliniat recenta „creștere substanțială” a ratelor dobânzilor pentru împrumuturile Italiei, declarând că aceasta a fost un semnal că legiuitorii ar trebui să ajusteze „traiectoria fiscală”.
Graficul titlurilor de stat italiene cu scadență la 10 ani, sursa: tradingeconomics.com
Există temeri la Bruxelles că planul fiscal al Italiei va deraia reducerea imensei datorii a țării, – a doua cea mai mare din zona euro, în valoare totală de 2,3 trilioane de euro. În Europa, este de așteptat ca țările să nu înregistreze un deficit anual mai mare de 3% din PIB. Cu toate acestea, în cazul Italiei, dimensiunea datoriilor sale a condus la cererea Bruxelles-ului ca Roma să lucreze pentru a-și echilibra situația fiscală.
Coaliția populistă, votată după alegerile din martie, dorește implementarea unei reforme fiscală pentru a face față promisiunilor preelectorale.
Vicepremierul italian, Luigi Di Maio, care a făcut parte din Mișcarea Cinci Stele, de stânga, a susținut marți după-amiază că decizia UE nu a fost o surpriză, dar a spus că Italia nu poate continua cu politicile anterioare care au impus cheltuieli fiscale reduse. Potrivit Reuters, Di Maio a adăugat că organul executiv al UE ar trebui să trateze italienii și guvernul lor cu respect.
Comments are closed.