Vulnerabilitatea majoră a industriei auto autohtone, în contextul crizei, este dependența de exporturi și faptul că acestea îşi revin foarte greu, arată o analiză PwC România. Efectele acestei vulnerabilități pot fi și mai drastice în perioada următoare, în contextul în care cele mai optimiste scenarii avansează o scădere a vânzărilor, la nivel european, de 20%
„Exporturile de maşini şi componente auto reprezintă 46,6% din totalul livrărilor externe ale României, iar în primele şase luni ale anului au consemnat o cădere de peste 20%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. De asemenea, vânzările de autoturisme înregistrează pe piaţa românească, conform numărului de autoturisme noi înmatriculate, o scădere de peste 34% în primele şapte luni ale lui 2020, faţă de perioada similară a anului trecut”, a explicat Daniel Anghel, partener, liderul serviciilor pentru industria automotive, PwC România, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, măsurile luate deja de Guvern, cum ar fi sprijinirea şomajului tehnic în perioada stării de urgenţă, rambursarea mai rapidă a TVA şi amânarea unor plăți au asigurat o anumită lichiditate companiilor producătoare în această perioadă.
În plus, autorităţile ar putea să întreprindă un set de măsuri pentru a îmbunătăţi vârsta parcului auto din România, pentru a sprijini vehiculele mai puţin poluante. În acest context, continuarea programului „Rabla”, cu accent pe achiziţia de maşini electrice şi hibride, şi dezvoltarea infrastructurii de încărcare electrică ar fi un plus, susţin specialiştii PwC.