UPADTE: Mișcarea 5 Stele, anti-establishment și La Liga, de dreapta, au publicat, vineri, programul lor comun de guvernare, promițând creșteri masive de cheltuieli care va pune probabil Italia în coliziune cu Uniunea Europeană. Săptămâna viitoare este asteptata și numirea prim-ministrului.

Liderii celor două partide care vor forma guvernul italian, Luigi Di Maio și Matteo Salvini de la Liga anti-imigrație se luptă în munții din Valle d’Aosta în campania electorală pentru scrutinul regional de duminică. Însă după ce au schițat o platformă politică comuncă în ultimele nouă zile s-ar putea să renunțe la ultima zi de campanie pentru a se întâlni vineri, scrie ziarul La Republica.

Cei doi lideri continuă să se agațe de punctele din programele lor referitoare la Uniunea Europeană și la cheltuielile bugetare și deficite, precum și la promisiunile Ligii privind un impozit unic și reducerea asupra imigrației, potrivit unui oficial de la Cinci Stele care a refuzat să fie numit. Există și problema nerezolvată cine va fi numit prim-ministru în cea de a treia economie din UE.

În timp ce Mișcarea Cinci Stele a fost cel mai mare partid după alegerile din martie, La Liga făcea parte dintr-o alianță de centru-dreapta care a câștigat cele mai multe locuri în parlament. Ambii lideri și-au susținut dreptul de a conduce următorul guvern, iar această dispută le-a afectat eforturile de a forma o coaliție încă de atunci.

Carlo Cottarelli, fost director executiv al Fondului Monetar Internațional și care conduce acum un observator al finanțelor publice italiene, a declarat într-un mesaj Twitter că măsurile expansioniste ale programului politic ar costa bugetul între 109 miliarde și 126 miliarde de euro.

La Liga beneficiază cel mai mult de negocieri, cel puțin în ceea ce privește intențiile alegătorilor. Liga a crescut în preferințele alegătorilor la 25,4% de la 17,4% în alegerile din martie, potrivit unui sondaj Ipsos publicat vineri de cotidianul Corriere della Sera. Cinci stele au rămas la 32,6%.

Joi seară, Salvini a declarat că niciunul dintre cei doi lideri nu va fi viitorul premier. „Nici eu și nici Di Maio”, a spus Salvini jurnaliștilot în Aosta, capitala regiunii Alpine. „Pentru mine ar fi fost o onoare, dar cifrele sunt cifre și căutăm cea mai potrivită persoană pentru a reprezenta guvernul.

Programul comun al celor două partide este deosebit de contestat de instituțiile internaționale și va fi foarte dificil de pus în prectică. Astfel, una dintre propuneri este anularea unei datorii de 250 de miliarde de euro, constând în obligațiuni italiene cumpărate de Banca Centrală Europeană. Italia are a doua cea mai mare datorie publică din zona euro, de 130% din PIB.

De asemenea cele două partide ar vrea anulat pactul privind creșterea și stabilitatea din cadrul UE, și să se renunțe la pragul de 3% pentru deficitul bugetar. Ambele partide sunt mai degrabă eurosceptice, Matteo Savini spunțnd că este „inacceptabilă implicarea UE”, în timp ce Luigi Di Maio, liderul Mișcării Cinci Stele, denunță „atacuri continue din partea eurocraților”.

O poziție comună, încă din timpul campaniei electorale o au în privința imigrației. Cererea UE de redistribuire a imigranților „nu este valabilă pentru Italia”, spun cei doi.

De asemenea, documentul programatic mai conține solicitarea de anulare a sancțiunilor UE impuse Rusiei, pe care ei le consideră injuste. Presa italiană remarcă faptul că amândoi sunt în bune relații cu Vladimir Putin.

Luigi Di Maio și Matteo Salvini au lucrat zi și noapte pentru a ajunge la un numitor comun, întrucât în campania electorală au făcut promisiuni politice foarte diferite electoratului italian. Atât Mișcarea Cinci Stele, cât și Liga Nordului, și-au dorit în trecut ca Italia să iasă din Uniunea Europeană și să revină la liră, fosta monedă națională.

Cei doi lideri de partid au căutat mult timp să-și armonizeze pozițiile atât de diferite din timpul campaniei electorale. 5 stele este un partid puternic de stânga, în timp ce Liga se plasează mult pe dreapta eșichierului politic. Dacă inițial vorbeau de o revenire a Italiei la lira italiană, renunțând la euro, acum cei doi spun că doresc să rămână în zona euro, și că nu luptă împotriva UE, ci pentru reformarea Uniunii.

 „Nu voi da peste cap sistemul monetar european”, spunea Matteo Salvini, în timp ce Luigi Di Maio preciza că un referendum privind apartenența Italiei la zona euro ar putea fi „o ultimă soluție” prin care să încerce să forțele relaxarea măsurilor fiscale europene.

Dar pentru cele două partide, constituirea unui buget, prin care să-și îndeplinească promisiunile electorale se dovedește a fi cel mai dificil lucru. Aceasta deoarece sunt prevăzute reducerea veniturilor prin trecerea la o rată fixă de impozit de 15% dar și implementarea unui venit minim garantat care înseamnă cheltuieli suplimentare de zeci de miliard de euro.

 

Dacă până de curând investitorii nu au fost alarmați de posibilitatea unei alianțe între Mișcarea Cinci Stele și Liga Nordului, posibilitatea ca Italia să iasă din zona euro ar putea crea instabilitate, notează Financial Times.

„Deși cele două partide ar putea renunța la propuneri, documentul arată natura bizară și lipsită de experiență a acestora”, a explicat Lorenzo Codogno, consultant la o firmă cu sediul la Londra.

Analiștii BBC News notează că ambele formațiuni au idei foarte clare în ceea ce privește criza migranților, ei promițând electoratului că vor pune cetățenii italieni pe primul loc. Trei comisari europeni le-au transmis, deja, celor doi politicieni că poziția Uniunii Europene rămâne una fermă.

„Nu văd vreun semn că statele membre și-ar dori să schimbe regulile, cel puțin nu în curând, și nici să facă excepții în cazul vreunui stat”, a spus vicepreședintele Comsiei, Jyrki Katainen.

 

 

Articolul precedentCe faci dacă n-ai vechime la pensie? Simplu, o cumperi
Articolul următorVacanța de vară, un stres. În România chiar și salariații pun ban pe ban pentru sezonul estival (studiu)

Comments are closed.