Vacanța de vară, un stres. În România chiar și salariații pun ban pe ban pentru sezonul estival (studiu)

În ultimii 10 ani, în special datorită aderării la Uniunea Europeana românii au călătorit mai mult. Dar după criza financiară romanii au devenit mult mai calculați și precauti in privința cheltuielilor pentru turism.

Aceasta tendință a fost pozitivă, în final, deoarece românii au început sa economisească din timp pentru vacanțe și au dat o mai mare atenție sistemului early booking (achiziția de pachete tursitice de timpuriu).

Potrivit celor mai recente studii, 67% dintre români pun bani deoparte pentru vacanța de vară, comparativ cu 53%, la nivel global. Mai mult, 34% dintre respondenții români au spus că preferă să se abțină de la cumpărături sau de la ieșirile în oraș pentru a economisi bani de concediu.  Aceste informații au fost preluate de realitateafinanciara.net dintr-un studiu gobal al companiei daneze care administrează motorul independent de căutare mamondo, ce oferă informații despre destinații turistice și oferte de bilete de avion.

Pe durata vacanței, 43% dintre români preferă să cheltuiască mai puțin pe cumpărături și numai 18% ar renunța la excursiile sau la vizitarea obiectivelor turistice.

La chestionarul transmis global din 26.216 de participanți, aproximativ 1000 au fost români.

”Majoritatea turistilor romani folosesc propriile economii pentru achitarea vacantelor.”, declară pentru realitateafinanciara.net, Traian Bădulescu, consultant în turism.

”Deja, aproape 50% dintre români rezervă sejururile de vară, atât din străinătate cât și din țară în regim early booking, marea majoritate începând din lunile ianuarie – februarie.
De asemenea, mulți români pun bani de o parte cu minim 6 luni înainte de derularea vacanței. Există și o categorie de turișto, mică ce-i drept, ce apelează la cardurile de credit pentru vacanță.” apreciază Badulescu.

Conform studiului momondo până în prezent, cei mai mulți europeni și-au pregătit deja planurile pentru ”evadarea” de vară. La nivel global, 52% dintre respondenți au spus că în vara lui 2018 plănuiesc o vacanță la plajă.

Acest procent este încă și mai ridicat când vine vorba de români – 65% dintre aceștia urmează să-și petreacă concediul într-unul dintre orașele însorite din sudul Europei timp de o săptămână. Al doilea tip de vacanță pentru care optează românii, sunt drumețiile.

Cele mai căutate trei destinații pentru anul acesta sunt Barcelona, Lisabona și Palma de Mallorca, cu un cost al biletelor de avion de sub 200 de euro. Roma este cea mai ieftină destinație din punct de vedere al costului de zbor (115 euro) și a cincea destinație în topul preferințelor românilor în 2018.

„Comparativ cu anul trecut, când Londra și Paris se aflau în top 5 cele mai căutate orașe pentru vacanța de vară, alături de destinațiile sudice, aceste capitale vestice au fost înlocuite în 2018 cu Creta, Grecia și Palma de Mallorca, Spania. Când vine vorba de destinațiile interne, cei mai mulți români zboară către Cluj, iar evenimentele artistice internaționale care au loc acolo pe timp de vară pot fi una dintre principalele atracții”, a declarat Mircea Giurcă, reprezentantul Momondo în România.

Patru dintre cele cinci destinații cu cea mai mare creștere de anul acesta sunt cele cu ieșire la Marea Mediterană sau la Oceanul Atlantic. Căutările pentru orașul Ponta Delgada, capitala insulelor Azores, au crescut cu 393% față de anul trecut, urmate de cele pentru Antalya, Turcia. Madeira și Las Palmas de Gran Canaria sunt alte două orașe care trezesc interesul românilor anul acesta. Biletul de avion către acestea costă  261 de euro,  respectiv 242 de euro.

Vacanțele în România pun pe primul loc Clujul.

Deși costurile de zbor au înregistrat o ușoară creștere – de la 78 de euro anul trecut la 85 de euro / persoană în 2018-, principala destinație internă către care mai mulți călători români se îndreaptă a rămas Clujul, ca și în 2017.

A doua cea mai căutată destinație din România în cel mai cald anotimp din an este Bucureștiul.

Topul celor 5 destinații interne către care românii sunt interesați să călătorească în această vară este completat de Constanța, Timișoara și Iași.

 

Articolul precedentEuropa se înfioară. Populiștii italieni aduc în discuția publică ieșirea din zona euro
Articolul următorLegea s-a schimbat. Ce faci dacă pierzi cartea de identitate a mașinii

Comments are closed.