Un român din cinci are contract de furnizare a gazelor naturale în sistemul concurențial, în condițiile în care au trecut trei luni de la liberalizarea pieței, potrivit datelor ANRE. Ministrul Economie, Virgil Popescu, a comentat în direct la Realitatea Plus această situație și i-a îndemnat pe abonați să se grăbească, pentru că vine sezonul rece și diferențele de preț insesisabile vara s-ar putea dovedi împovărătoare în facturile de iarnă. Popescu a oferit și sfaturi privind alegerea unui furnizor sau a unei oferte.
„Am făcut un apel către toți consumatorii casnici să caute prețul cel mai bun și să se mute de la furnizorul care nu reacționează la scăderea prețurilor la unul care reacționează. (…) În general, furnizorii nu vor reduce prețul dacă nu vor fi “forțați”, iar consumatorii pot face asta cerând o ofertă concurențială sau, pur și simplu, consultând comparatorul de prețuri pus la dispoziție de ANRE.” a afirmat ministrul Economiei.
Virgil Popescu este convins că situația se va schimba în perioada imediat următoare și că cei peste 3,3 milioane de abonați români care nu s-au preocupat de alegerea unei oferte mai bune o vor face.
„A fost și perioada de vară, consumul nu a fost foarte mare, facturile au fost mici și nu a fost o presiune pe preț. Acum, că a venit toamna și oamenii au pornit centralele, vor veni facturile pe octombrie și sunt convins că mulți vor privi mult mai atenți și vor dori să se mute la un furnzior care le oferă tarife mai mici.”
Ministrul Economeii a afirmat că și el și-a schimbat furnizorul, iar factura pe timpul verii a scăzut de la aproximativ 90 de lei la 65 de lei. Virgil Popescu a explicat că a ales un furnizor cu tradiție și recomandă tututor să facă același lucru. Potrivit ministrului, este de preferat un furnizor care, chiar dacă nu oferă cele mai mici tarife, are vechime și este recunoscut, pentru că există și riscul ca micile firme noi apărute, cu oferte mai tentante, să nu le poată susține mult timp.
Potrivit ANRE, de la 1 iulie până pe 30 septembrie, din cei 3.378.722 clienți casnici care nu aveau un contract concurențial înainte de liberalizarea pieței, 10,55% au făcut acest lucru. Lor li se adaugă alți aproximativ 12% care și-au exercitat acest drept înainte de liberalizare, ceea ce face ca peste 22% dintre consumatorii români să aibă contracte de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.
Termenul limită până la care se pot modifica actualele contracte sau se poate schimba furnizorul este 30 iunie 2021.