Vremurile în care SUA şi Rusia decideau asupra celor mai importante problemele ale lumii au trecut, în timp ce Germania şi China se îndreaptă spre statutul de superputeri, a afirmat joi preşedintele rus Vladimir Putin, citat de Reuters.

Într-un discurs prin video la întâlnirea Clubului de discuţii Valdai, un forum think tank aflat sub egida Kremlinului, lideul rus a sugerat că rolul Stateleor Unite, dar și al Marii Britanii și Franţei, s-au diminuat, în timp ce Berlinul şi Beijingul – în termeni de importanţă politică şi economică – se îndreaptă spre statutul de superputeri mondiale.

Putin a mai spus că SUA nu mai pot pretinde la excepţionalism şi s-a întrebat de ce ar vrea să o facă.  Mai mult, dacă Washingtonul nu este gata să discute probleme globale cu Moscova, Rusia este pregătită să abordeze acest subiect cu alte naţiuni.

De asemenea, comentând situația echilibrului de forțe în contextul alegerilor prezidenţiale din SUA, liderul de la Kremlin și-a exprimat speranţa că noua administraţie va fi gata de dialog privind securitatea şi controlul asupra armelor nucleare.

Preşedintele rus a declarat că lumea nu are niciun viitor fără un sistem de control asupra armelor, în condiţiile în care viitorul Tratatului pentru controlul asupra armelor nucleare dintre Rusia şi SUA rămâne incert.

Washingtonul a respins săptămâna trecută propunerea Moscovei privind prelungirea necondiţionată, cu un an, a ultimului tratat ce limitează armele nucleare strategice ale SUA şi Rusiei, calificând propunerea drept inacceptabilă.

Cu toate acestea, a afirmat liderul de la Kremlin, securitatea Rusiei nu va avea de suferit dacă tratatul nu va fi extins.

Tratatul Noul START (Strategic Arms Reduction Treaty), semnat în 2010 şi care ar urma să expire în februarie, restricţionează numărul de focoase nucleare pe care le pot desfăşura Rusia şi SUA, precum şi pe cel al rachetelor şi bombardierelor care le pot transporta.

În pofida divergenţelor, Moscova şi Washingtonul par să se apropie de un acord asupra Noului START, potrivit Reuters.

Articolul precedentÎn pragul iernii, românii nu par interesați să-și caute contracte mai avantajoase de furnizare a gazelor naturale. Ce sfaturi are Ministrul Economie
Articolul următorMinistrul Agriculturii la Realitatea Plus: ”Chiar dacă a fost o secetă extremă, necesarul de consum este acoperit”