După ce, în primele patru luni ale anului, Ministerul de Finanțe a împrumutat aproximativ 40 de miliarde de lei (incluzând aici și împrumutul extern de 3 miliarde de Euro de la începutul anului), în prima săptămână a lunii (4-8 mai), Ministerul de Finanţe a împrumutat 2,5 miliarde lei prin trei licitaţii de titluri de stat. Astăzi a mai atras de la bănci suma de 816,97 milioane lei printr-o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2025, la o dobândă de 3,82% pe an.
Pentru luna mai statul a programat licitaţii pe piaţa internă în volum de 4,1 mld. lei, din care 500 mil. lei prin certificate pe 12 luni. Practic, ritmul crescut cu care se împrumută România indică o valorificare a ferestrei de oportunitate pentru a nu permite unei evetuale depunctări ale agențiilor de rating (la catgoria „junk”, ceea ce ar face dificilă creditarea) să încurce socotelile în acest an electoral.
Cu toate acestea, ritmul ar putea fi prea lent pentru situația în care necesarul de împrumut pe tot anul să se ridice la peste 140 de miliarde de lei (incluzând aici și rostogolirea datoriei scadente de 46 de miliarde de lei).
Mai trebuie menționat că la aceste rezultate au contribuit și titlurile de stat cumpărate de BNR de pe piaţa secundară, o operaţiune pe care BNR nu a mai folosit-o de decenii, în aprilie figurând suma de 1,8 miliarde de lei pentru acest tip de plasament.
În bilanţul BNR pe luna martie, figurează la poziţia bilanţieră active interne – credite suma de 11,7 miliarde de lei, după ce în februarie, ianuarie şi decembrie soldurile erau 0.
În operaţiunile de piaţă ale BNR, la poziţia operaţiuni REPO (acordarea de lichiditate băncilor cu garanţii titluri de stat, urmând ca la scadenţă băncile să dea banii şi să ia înapoi titlurile de stat) figurează în aprilie suma de 13,6 miliarde de lei – stoc, după ce în martie a fost de 1,1 miliarde de lei, în februarie – 0, iar în decembrie de 0,4.
La facilităţi permanente acordate băncilor pentru aprilie figurează un stoc de 1,6 miliarde de lei la o dobândă de 2,5%, ceea ce înseamnă că au fost bănci care s-au împrumutat la Lombard, dobânda maximă a BNR. În martie stocul a fost de 652 milioane de lei, în februarie şi ianuarie stocurile au fost 0.