Guvernul vrea să modifice legea pentru a putea împrumuta și mai mulți bani de pe piețele externe.
Ministerul Finanțelor propune înlocuirea unui articol dintr-o Hotărâre a Guvernului. Suma maximă pentru astfel de împrumuturi va ajunge la 31 de miliarde de euro, cu peste 4 miliarde mai mult decât valoarea precedentă.
Potrivit notei de fundamentare, Hotărârea Guvernului nr.1264/2010 pentru aprobarea Programului – cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), cu modificările ulterioare, reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 27 miliarde euro sau echivalent în orice valută.
În contextul implementării planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice, pentru perioada 2019 – 2020, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere emiterea de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 8,25 miliarde euro (echivalent) din care 3 miliarde euro au fost emise în data de 3 aprilie 2019.
Finanțele spun că, pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru perioada 2019-2020 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 0,022 miliarde euro, se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 4 miliarde euro.
Liberalul Florin Cîțu avertizează că vor apărea rapid și consecințele care vor fi resmițite din plin de români. Acțiunea se va traduce prin noi taxe pentru cetățeni.
Conform notei de fundamentare, Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să menţină și să consolideze rezerva financiară în valută la un nivel de acoperire a necesarului brut de finanţare care să permită preîntâmpinarea eventualelor şocuri externe sau a fenomenelor de contagiune externă care ar putea genera presiuni asupra costurilor de finanţare şi de refinanţare a datoriei publice din cursul anului.
“În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice va continua procesul de finanţare prin emisiuni de obligaţiuni de stat pe pieţele internaţionale de capital, în conformitate cu obiectivele asumate prin strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, prin pregătirea etapelor legale necesare pentru valorificarea optimă a ferestrelor de oportunitate care permit execuţia cu eficienţă şi eficacitate a tranzacţiilor, asigurând în acelaşi timp o prezenţă constantă a României pe aceste pieţe”, se arată în document.
Detalii aici