Pentru prima dată din iulie 2007, Grecia nu mai este cea mai slab performantă țară din grupul PIIGS1 din Europa. Și asta nu din cauza vreunei evoluții spectaculoase a Greciei, ci din cauza involuției Italiei, pe fondul tensiunilor politice și al elementelor populiste ce fac parte din noul program de guvernare.
Recent, Italia a vândut obligațiuni de stat pe termen scurt, de 183 zile, în valoare de 5,5 miliarde de euro, cu un randament mediu de 1,213% (cel mai ridicat din februarie 2013). În același timp, Grecia reușește să plaseze în piețe titluri cu un randament mediu de 0,85%, realizând astfel cele mai ieftine împrumuturi (cu o maturitate similară) din octombrie 2009. Evoluția multianuală comparativă dintre cele două titluri se poate observa din graficul următor:
Graficul multianual al randamentelor titlurilor de stat ale Greciei și Italiei, sursa: zerohedge.com
Acest aspect înseamnă că datoria italiană pe termen scurt este percepută ca fiind sensibil mai riscantă decât cea a Greciei, pentru prima dată în aproape 11 ani, așa cum relevă și cotidianul italian Corriere Della Sera:
Pe cale de consecință, nici bursa de la Milano nu a avut parte de o sesiune pozitivă, indicele MIBTEL scăzând în sesiunea curentă cu 1,9% la 21.355 de puncte.
Grecia se află, în prezent, în plin proces de negocieri pentru încheierea celui de-al treilea program de asistență financiară. Primul program a fost inițiat la apogeul crizei elene din 2015. Grecia a fost prima țară dezvoltată care a ratat o plată pentru un împrumut acordat de Fondul Monetar Internațional împreună cu Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană.
Italia, pe de altă parte, s-a confruntat, în ultimele luni, cu o criză politică care a fost rezolvată abia în cel de-al doisprezecelea ceas, astfel evitându-se o rundă de alegeri anticipate. Chiar dacă impasul politic a fost estompat, rămân valabile, totuși, îngrijorările legate de evoluția macroeconomică, în special prin prisma prevederilor populiste din programul de guvernare al coaliției formată din Mișcarea de 5 Stele și Liga Nordului.
Deși este a treia economie din zona euro, Italia este una dintre țările cu un set de indicatori macroeconomici cel puțin îngrijorători: un nivel extrem de ridicat, de 132%, al raportului dintre datoria publică si PIB, o rată a șomajului de peste 11% și o creștere economică anuală de doar 1,4%, sensibil sub media europeană.
Optimism la Roma
Cu toate acestea, noul ministru al economiei, Giovanni Tria, a declarat, într-un interviu, că noul guvern intenționează să se axeze pe reducerea nivelului datoriei publice și să impulsioneze creșterea economică prin investiții și reforme structurale.
„Scopul nostru este de a accelera creșterea economică si ocuparea forței de munca, dar nu intenționăm să realizăm acestea prin cheltuieli care să sporească deficit”, a declarat Tria, adăugând ca va prezenta noi previziuni economice si obiective guvernamentale in luna septembrie a acestui an.
1 – Grupul țărilor PIIGS este format din: Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia și Spania.
Comments are closed.