Anunțul bombă al președintelui Donald Trump, că își retrage semnătura de pe comunicatul comun al G-7, făcut imediat după ce a părăsit Canada a torpilat ceea ce părea a fi un consens fragil pentru aplanarea disputei comerciale dintre Washington și principalii săi aliați din lume

„Premierul Justin Trudeau al Canadei s-a purtat atât de blajin și moderat în timpul întâlnirilor noastre @ G7, doar pentru a spune într-o conferință de presă organizată după plecarea mea că „Tarifele americane sunt insultătoare „și că nu va ceda. Tarifele noastre sunt ca răspuns la cele de 270% pentru produsele lactate! „, a declarat președintele SUA pe Tweeter.

În conferința de presă, invocată de Trump, Trudeau a vorbit despre contramăsuri pe care Canada le va lua în iulie ca răspuns la decizia americană de a impune tarife vamale la importurile de oțel și aluminiu din Canada, Mexic și Uniunea Europeană.

„Canadienii sunt politicoşi şi rezonabili, dar nu ne vom lăsa călcați în picioare”, a declarat prim-ministrul canadian.

Reacționând la mesajele lui Trump, biroul de presă al lui Trudeau a răspuns: „Ne concentrăm pe tot ce am realizat aici la summit. Prim-ministrul nu a spus nimic în plus față de ceea ce a mai spus înainte – atât în ​​public, cât și în conversații private cu președintele american”.

Reacția explozivă a lui Trump vine după două zile de contre puternice care au început cu propunerea ca Rusia să fie readmisă în G7, și mai apoi urmată de ceea ce un oficial francez a descris ca o „vorbărie” plină de „acuzații” la adresa partenerilor comerciali ai SUA, urmată de negarea lui Trump a divergențelor adânci între liderii prezenți la summit și aprecierea că relația dintre ei este de „10”.

Prin ordinul dat de a retrage sigiliul american de pe comunicat, Trump pare să confirme atingerea scopurilor sale anunțate încă din campanie, de a înceta statu-quo-ul actual, prin ieșirea din acordul pentru clima globală, încetarea acordului nuclear cu Iranul, și denunțarea NAFTA, acordul de liber-schimb nord-american.

In plus, Donald Trump a reinnoit amenintarea asupra tarifelor pentru masinile europene si straine importate de Statele Unite.

Comunicatul, care părea să fi acoperit fisurile apărute în G7, arăta că liderii Statelor Unite, Canadei, Marii Britanie, Franței, Italiei, Germaniei și Japoniei au convenit asupra necesității unor „schimburi comerciale libere, corecte și reciproc avantajoase” și importanța combaterii protecționismului vamal.

„Ne străduim să reducem barierele tarifare, barierele netarifare și subvențiile”, se arată în declarație.

Însă retragerea SUA din înțelegerea parafată prin comunicatul comun, care fusese dat deja publicității, arată că G7 se transformă într-adevăr în G6+1.

Articolul precedentPrețuri record la alimente. Lactatele s-au scumpit în toată lumea
Articolul următorGrație Italiei, Grecia nu mai este cel mai urât “porc” al Europei

Comments are closed.