Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) face un apel către autorităţi pentru a urgenta decontarea corectă şi la timp a sumelor pentru compensări şi plafonări. Furnizorii au transmis că nu–şi mai permit să susţină financiar sprijinul asumat de stat pentru consumatori. AFEER a anunțat că autoritățile nu au decontat plafonarea și compensarea facturilor din noiembrie anul trecut până în prezent.
AFEER: Autoritățile nu au decontat nimic din plafonarea și compensarea fcturilor, din noiembrie
„Autoritățile statului nu au decontat nimic, din noiembrie până în prezent, plafonarea și compensarea facturilor fiind acoperită de către furnizori din fondurile proprii și credite bancare. Dacă va continua această situație, furnizorii vor fi avea mari probleme de cash flow” a atras atenția președintele AFEER, potrivit unui comunicat de presă. În plus, „conform prevederilor OUG 3/2022, furnizorii sunt obligaţi să suporte o parte din tarifele reglementate, ceea ce nu este corect”, mai transmit furnizorii.
„Mai mult, noua OUG 3/2022 aduce probleme în plus furnizorilor. Preţul final facturat al energiei electrice stabilit de Ordonanţă are o valoare mai mică decât cea necesară pentru acoperirea tuturor componentelor preţului final. Toate celelalte componente ale preţului final sunt stabilite fie de către ANRE (tarifele de transport, distribuţie, certificate verzi, bonus de cogenerare), fie prin legi organice (TVA şi accize, prin Codul Fiscal). Valoarea preţului final, impus prin OUG 3/2022, nu acoperă nici măcar taxele şi tarifele reglementate stabilite pentru 6 dintre cele 8 zone de distribuţie din ţară; nemaivorbind de costurile de furnizare si de acoperire a dezechilibrelor faţă de prognoza de consum”, se arată în comunicatul de presă.
„Chiar de la întocmirea facturilor, furnizorii vor avea pierderi. Iar acumularea pierderilor, la care se adaugă lipsa lichidităţilor determinată de faptul că autorităţile nu au rambursat sumele pentru compensare şi plafonare, vor conduce furnizorii spre insolvenţe şi falimente! Deja peste 50% dintre furnizorii de gaze naturale au renunţat la această activitate. Există riscul ca şi majoritatea furnizorilor de energie electrică să renunţe, voit sau obligaţi, pentru că nu vor putea susţine această activitate generatoare de pierderi!”, potrivit AFEER.
„Pentru aceasta, însă, este nevoie de prevederi şi proceduri clare, predictibile şi un tratament corect în aplicare. Furnizorii trebuie să-şi recupereze de la buget, integral şi la timp, totalitatea sumelor acordate clienţilor finali pentru compensaţii, plafonare şi exceptare, precum şi costurile operaţionale şi financiare pentru gestionarea schemei de sprijin. (…) AFEER solicită ca legislaţia să fie completă, simplă, clară şi în folosul întregului sector energetic, de la producător la consumator, astfel încât populaţia şi companiile din România să poată trece cât mai bine prin această perioadă de criză”, mai transmit furnizorii.
AFEER: Unii furnizori au aplicat deficitar dispoziţiile legislative
Legislaţia iniţială (OUG 118/2021, OUG 130/2021, Legea 259/2021, normele de aplicare ale legislaţiei primare) conţinea prevederi care, chiar dacă unele neclare, iar altele tardive, trebuiau aplicate. Furnizorii, care sunt integratorul pieţei de energie şi interfaţa acesteia cu consumatorii, s-au străduit să aplice corect legislaţia.
AFEER a avertizat din 2021 în legătură cu creșterea prețurilor la energie și gaze
„AFEER a avertizat, încă de la mijlocul anului trecut, conform cotațiilor principalelor burse europene, că prețurile la energie electrică și gaze naturale au o traiectorie ascendentă, alimentată de creșterea cererii, scăderea ofertei, majorarea fără precedent a prețurilor certificatelor de carbon; la acestea s-au adăugat, în ultimul timp, diversele dispute geopolitice etc. Reiterăm că furnizorii de energie NU sunt cauza pentru creșterile din piață ale prețurilor la energie! Furnizorii fiind la fel de afectați de aceste creșteri de prețuri precum consumatorii finali. Noua OUG 3/2022 aduce o presiune în plus pe furnizori, care devin, astfel, cel mai afectat segment din lanțul energetic. (…)
Din păcate, această situație nu ține de furnizori, care fac tot posibilul să ofere consumatorilor un preț cât mai bun, dată fiind competiția foarte mare pe furnizare, a spus Urluescu. El a avertizat însă asupra unei scăderi a competiției pe piața de furnizare. Numărul de furnizori care au oferte atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, este mult redus față de cel care era anul trecut în această perioadă, conform datelor prezentate în Comparatorul de prețuri al ANRE. Impactul este și va fi mare la consumatori. Recomand consumatorilor să-și schimbe furnizorul dacă au cea mai mică îndoială asupra furnizorului lor, a mai precizat președintele AFEER”, se mai spune în comunicatul Asociației.