Funcționarii din ANAF și din întreg Ministerul de Finanțe solicită protecţie juridică pe cale ierarhică faţă de structurile de conducere ale ministerului.
Funcţionarii publici din Ministerul Finanţelor Publice au nevoie de un statut special în Codul Administrativ, pentru a beneficia de protecţie în faţa contribuabililor şi în faţa conducerii ierarhice din minister, a afirmat vineri preşedintele Sindicatului Naţional Finanţe Publice (SNFP), Nicolae-Liviu Toader.
„În acest statut special puteau fi prevăzute anumite prevederi cu referire la protecţia juridică a angajaţilor, atât în faţa contribuabililor, cât şi pe cale ierarhică, faţă de structurile de conducere ale ministerului. Erau prevăzute de fapt drepturi şi obligaţii specifice care putea fi altfel dezvoltate decât la modul general faţă de cum sunt ele prevăzute în statutul funcţionarului public”, a spus preşedintele SNFP pentru Agerpres.
De asemenea, Toader a susţinut că funcţionarii publici din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au fost profund nemulţumiţi de faptul că Guvernul a eliminat din proiectul Codului Administrativ statutul special sub care aceştia erau plasaţi.
„În şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului fusese aprobată o formă a acestui Cod Administrativ care conţinea explicit că funcţionarii publici din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi ai structurilor subordonate beneficiază de statut special. Ulterior, această prevedere a fost retrasă din conţinutul textului de lege şi, pe fondul aşteptărilor mari pe care le aveau angajaţii, s-a produs o oarecare nemulţumire accentuată în rândul lor. Nu e vorba de bani, departe de aceste lucruri, un statut special însemna clar poziţionarea lor faţă de activitatea specifică pe care o desfăşoară, pentru că angajaţii Finanţelor Publice în ansamblu nu desfăşoară o activitate de tip general, cum au aceiaşi funcţionari publici de la primării, de la alte instituţii, ci este o activitate specifică tocmai prin faptul că această instituţie este o instituţie răspunzătoare de alimentarea bugetului de stat”, a completat Nicolae-Liviu Toader.
Reprezentantul funcţionarilor publici din MFP consideră că tocmai lipsa existenţei unui statut special pentru funcţionarii din acest minister creează discrepanţe faţă de alţi funcţionari publici.
„Mai departe, sperăm ca acesta să fie un prim pas pentru începerea negocierilor pentru elaborarea unui astfel de statut. Noi nu renunţăm la nevoia de a avea acest statut şi vom vedea exact cum vom acţiona, ca organizaţie sindicală, pentru a încerca să influenţăm decizia celor abilitaţi în a reintroduce această prevedere. Nu avem decât declaraţia purtătorului de cuvânt al Guvernului, că (renunţarea la statutul special a avut loc – n. r.) dintr-o eroare de formulare şi pentru a nu se crea discrepanţe între funcţionarii publici. Păi tocmai aşa se creează discrepanţe între funcţionarii publici”, a acuzat liderul Sindicatului Naţional Finanţe Publice.
De asemenea, într-un comunicat transmis vineri, organizaţia sindicală şi-a exprimat nemulţumirea faţă de eliminarea prevederilor din Codul Administrativ referitoare la acordarea pentru funcţionarii publici din MFP a unui statut special.
„Atragem atenţia că modificările aduse proiectului de Cod Administrativ şi declaraţiile repetate ale unor oficiali pe această temă au fost de natură să inducă în rândul funcţionarilor instituţiei un nivel ridicat de aşteptări cu privire la legiferarea reglementărilor expuse mai sus, iar renunţarea la aceste prevederi este de natură să creeze o stare de nemulţumire în rândul angajaţilor sistemului instituţional MFP, fenomen ce poate genera o demobilizare a personalului în realizarea sarcinilor de serviciu, cu posibile consecinţe negative asupra colectării impozitelor, taxelor şi contribuţiilor la bugetul general consolidat”, notează reprezentanţii sindicaliştilor din Ministerul Finanţelor.