Semnalele de schimbare venite din mediul politic, ca urmare a votului pro-european dat de români pe 26 mai, se văd și pe piața bursieră. Zvonurile privind debarcarea lui Darius Vâlcov sau renunțarea la OUG 114 au dat aripi afacerilor cu acțiuni.

 

Bursa de la Bucureşti închide marţi cu o creştere de 3,14% a indicelui principal; valoarea tranzacţiilor a urcat cu aproape 80%.

Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de marţi cu o creştere de 3,14% a indicelui principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 acţiuni cu excepţia SIF-urilor, iar valoarea tranzacţiilor a urcat cu aproape 80% faţă de şedinţa precedentă, la 99,89 milioane de lei (20,98 milioane de euro).

Indicele BET-TR de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins marţi un maxim istoric, de 12.869 de puncte, depăşind maximul anterior atins pe 4 decembrie 2018, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei.

„Maxim istoric pentru indicele BET-TR de la Bursa de Valori Bucureşti. După o creştere de peste 3% într-o singură zi, BET-TR ajunge la 12.869 de puncte, depăşind maximul anterior atins pe 4 decembrie 2018. BET-TR este indicele care include şi dividendele acordate de cele mai tranzacţionate 16 companii listate, cu excepţia SIF-urilor. Tot azi, volumele de tranzacţionare au depăşit 20 de milioane de euro, de două ori peste media obişnuită”, se arată în postarea de pe Facebook.

Explicația pentru entuziasmul de la bursă

Creşterea Bursei de la Bucureşti este legată de votul de duminică şi de informaţiile din presă referitoare la plecarea lui Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, pentru Agerpres, directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă.

„Există un entuziasm ca urmare a votului de duminică, iar acesta ne arată pe ştirile de astăzi că unele persoane din Guvern ar putea fi îndepărtate, gen domnul Vâlcov, care se pare că a fost artizanul Ordonanţei 114. Dacă vă uitaţi astăzi, băncile şi societăţile din domeniul energetic au crescut foarte mult. Există o aşteptate că poate va veni un cadru legal similar celui de dinaintea ordonanţei 114. Altă explicaţie nu am”, a afirmat Horia Gustă.

BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a câştigat 3,02%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor 10 companii energetice şi de utilităţi, a închis pe plus cu 3,66%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat o creştere de 2,85%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 1,87%. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a înregistrat o apreciere de 1,5%.

Pe Piaţa Reglementată, acţiunile Banca Transilvania au fost cele mai tranzacţionate, generând schimburi de 29,42 milioane de lei, urmate de titlurile BRD (21,14 milioane de lei) şi Romgaz (15,58 milioane de lei).

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Electroputere, care s-au apreciat cu 6,25%, Transilvania Construcţii (+5,66%) şi OMV Petrom (+5,56%).

Pe de altă parte, cele mai importante deprecieri au fost consemnate de acţiunile Şantierul Naval Orşova, care au pierdut 6,16% din valoare, Prebet (-2,78%) şi UAMT (-2,41%).

Articolul precedentPwC: Companiile de bună credință, primele lovite de măsurile antifraudă ale Fiscului
Articolul următorUngaria construiește un oraş alimentat cu energie verde