Lipsa unei reforme a reglementărilor în domeniul comerțului internațional alimentează tensiuni care riscă să submineze creșterea economiei mondiale și să provoace o adâncire a sărăciei, au avertizat duminică Organizația Mondială a Comerțului (OMC), Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), relatează AFP.
Schimburi de servicii reprezintă două treimi din Produsul Interior Brut (PIB) mondial și din locurile de muncă și totodată aproape jumătate din comerțul mondial, ”însă barierele vamale impuse serviciilor sunt, în prezent, la fel de mari ca cele care erau impuse bunurilor (manufacturate) în urmă cu 50 de ani”, constată cele trei organizații internaționale într-un raport comun, potrivit News.ro https://www.news.ro/
Astfel, nu au fost luate în calcul schimbări ale naturii schimburilor comerciale în evoluțiile reglementărilor internaționale, adaugă ele.
Acest raport este publicat în contextul multiplicării, în ultimele luni, a unor apeluri în Europa, Canada sau Statele Unite la reformarea OMC, o instituție cu sediul la Geneva. O integrare completă a comerțului bunurilor și serviciilor ”poate juca un rol mult mai mare, dinamizând piața”, subliniază OMC, FMI și BM, care nu prrzintă, însă, recomandări în acest sens. Ele adaugă că este necesar ca oportunitățile de a face comerț oferite, de exemplu, de tehnologiile informației sau comerțul online ”se reflectă în (…) politica comercială de azi”. Aceste organisme subliniază totodată că deschiderea comerțului internațional după al Doilea Război Mondial și până la începutul anilor 2000 a contribuit în mare parte la îmbunătățirea traiului și la reducerea sărăciei în lume, ”dar acest lucru rămâne incomplet” în prezent.
Comments are closed.