Majorarea prețului energiei electrice pe piața OPCOM (prețul pentru ziua următoare) a atins un nivel mediu de 150%, adică o dată și jumătate, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor comunicate de Asociația Furnizorilor de Energie din România. Furnizorii pun aceste scumpiri pe seama schimbările legislative de la începutul anului, care au condus la impredictibilitate și au stimulat comportamentul de prădător al vânzătorilor de energie. În plus, interdicția introdusă în contextul pandemiei de a nu-i deconecta pe cei care nu-și achită facturile a majorat costurile furnizorilor și a contribuit la majorarea prețurilor.
Potrivit datelor transmise, marți, de AFEER, creșterea lunară a prețurilor energiei electrice pe Piața pentru Ziua Următoare a fost aproape constantă în ultimele luni.
- APRILIE – o creștere a prețului cu 150%, comparativ cu 2020, de la 123 lei/MWh la 309 lei/MWh;
- MAI – o creștere a prețului energiei cu 140%, de la 120.4 lei/MWh la 289.31 lei/MWh, comparativ cu mai 2020;
- IUNIE, prețul energiei a crescut cu 160%, de la 146.7lei lei/MWh la 382lei/MWh;
- IULIE, creștere cu 150% a prețului energiei: de la 179.41 lei/MWh în iulie anul trecut la 447.29 lei/MWh.
În ceea ce privește prețurile din piață de echilibrare care determină costul dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, schimbările legislative de la începutul anului (introducerea decontării la interval de 15 minute, preț unic de dezechilibru) au condus la impredictibilitate și creșteri de costuri (s-a ajuns la un vârf de 2500 lei/MWh!) pentru furnizori, se arată în comunicatul AFEER.
Pe de altă parte, la nivelul pieței din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, preponderente fiind ofertele pe termen scurt (lună, săptămână) ceea ce induce o impredictibilitate în formarea prețului oferit consumatorului final.
Motivul, în opinia furnizorilor, este lipsa capacităților de producere a energiei electrice la nivelul ofertei în creștere, agravată de faptul că, în ultimii ani investițiile in capacități noi au fost aproape inexistente. În această situație, pentru a putea asigura alimentarea cu energie a consumatorilor, furnizorii au fost nevoiți să cumpere energie electrică din import, la prețuri mai mici decât cele din piața locală.
În acest context, furnizorii de energie apreciază demersul Ministerului Energiei, care a propus spre aprobare Guvernului un proiect de OUG care să anuleze prevederile unii alt OUG care interzice deconectarea clienților finali rău-platnici.