Ordonanța 114 produce un efect de domino în economie. Taxele prevăzute de acest act afectează în mod brutal sectoare esențiale ale economiei: energia, telecomunicațiile, piaţa financiar-bancară și de capital.
Ordonanța riscă să împingă economia României într-o criză profundă, atrag atenţia patronatele. Sunt deja sistate investiţii importante şi vor apărea scumpiri în lanţ.
La două luni de la adoptarea ordonanţei 114, consecinţele în economie sunt deja vizibile. Leul s-a devalorizat puternic. EURO a crescut de la 4,65 la peste 4,7 lei, iar previziunile sunt alarmante.
„Cursul de schimb, am văzut volabilitatera pietei, în următoarele 12 luni va fi de 4,85-4,9 de lei”, spune Adrian Codîrlașu, preşedinte Asociaţia Investitorilor.
Un alt efect al taxei pe lăcomie este reprezentat și de pierderile de 8,42 de miliarde de lei înregistrate de companiile listate pe bursă.
Societăţile afectate de ordonanță au anunţat că reduc drastic investiţiile.
Efecte în domeniul energetic. Scumpiri în lanț
Conducerea Electrica, de exemplu, spune că anul acesta investiţiile vor fi mai puţine cu o treime faţă de 2018. Asta pentru că profitul estimat pe 2019 va fi mai mic cu aproape 40 de milioane de lei.
Drept consecinţă, Electrica a anunţat deja majorarea tarifelor energiei electrice pentru consumatorii industriali, ceea ce înseamnă că se vor scumpi aproape toate produsele.
Analiştii atrag atenţia că independenţa energetică a României va fi în pericol, pentru că importăm electricitate, deşi avem resursele necesare pentru a exporta.
La fel se întâmplă şi cu gazele pentru că o parte din proiectele de exploatare si explorare vor fi oprite.
Credite mai scumpe
O altă problemă sunt creditele care au devenit mai scumpe şi sunt acordate mult mai greu. În lipsa finanțărilor, afacerile mici vor avea de suferit și se vor dezvolta mai greu.
Alte consecinte ale ordonanței ar putea fi anularea investiţiilor 5G şi posibilitatea retragerii fondurilor care administrează pilonul doi de pensii.