Restricţionarea aplicaţiilor de tip car-sharing în România nu doar că nu ar diminua poluarea auto, ci chiar ar înrăutăţi-o, atrag atenţia reprezentanţii Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, într-o scrisoare trimisă Guvernului.
„România este în proces de infringement pentru calitatea aerului, în Bucureşti fiind constatate frecvent depăşiri ale normelor europene privind nivelul de poluare cu pulberi în suspensie, PM 10 şi PM 2,5, încălcând astfel legislaţia în vigoare. România şi Municipiul Bucureşti trebuie să ia urgent măsuri pentru diminuarea poluării, sursa principală fiind traficul şi emisiile de PM10 şi PM 2,5 asociate traficului. În acest context, restricţionarea funcţionării acestor aplicaţii nu doar că nu ar diminua poluarea cauzată de trafic, dar chiar ar înrăutăţi considerabil situaţia. Solicităm Guvernului României să deschidă o amplă dezbatere pe tema serviciilor de transport autorizat, a traficului în marile oraşe, luând în considerare impactul asupra calităţii aerului şi asupra sănătăţii oamenilor. Cerem legiferarea prin proces legislativ parlamentar, nefiind nicio urgenţă situaţia reclamată recent de firmele de taximetrie. Ordonanţa de urgenţă ar bloca toate iniţiativele inovative de mobilitate pe viitor, iar deciziile ar trebui luate în comunităţile locale, şi nu la nivel naţional”, se arată în scrisoarea deschisă, susţinută şi de asociaţiile 2Celsius, OPTAR şi Fundaţia Comunitară Bucureşti.
Semnatarii documentului mai atraga atenţia şi asupra faptului că aplicaţiile de car-sharing deservesc milioane de utilizatori şi chiar sunt apreciate, aşa că orice măsură împotriva lor nu se pe poate lua „fără o amplă consultare publică, care să genereze un răspuns la întrebarea „Ce punem în loc?”.
Ecopolis a prezentat şi un studiu european care ar arăta că aplicaţiile de car-sharing reduc numărul de vehicule pe şosea, fiind vorba de înlocuirea unui număr cuprins între 5 şi 15 maşini pentru fiecare maşină folosită în comun.
„În acest sens, Ordonanţa de urgenţă anunţată de Guvern ar veni în contradicţie cu Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător şi HG 257/2015 privind aprobarea Metodologiei de elaborare a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de acţiune pe termen scurt şi a planurilor de menţinere a calităţii aerului, care prevăd realizarea de măsuri urgente pentru diminuarea poluării, nu pentru creşterea poluării. Solicităm Guvernului să ia în calcul şi să aducă în dezbatere publică mai degrabă propuneri care să rezolve criza poluării din oraşe, de tipul: serviciile de transport smart-city şi cele de taximetrie obişnuite să folosească doar maşini Euro 5 şi peste, ceea ce ar reduce atât nivelul de poluare în centru, cât şi nevoia de siguranţă şi confort pentru utilizatorii acestor servicii cu mare impact asupra mediului”, se arată în petiţia Ecopolis, 2Celsius, OPTAR şi Fundaţia Comunitară Bucureşti.
Săptămâna trecută, marile organizaţii ale transporatorilor, FORT şi COTAR au primi promisiunea că Guvernul va adopta o ordonanţă pentru „combaterea pirateriei în sectorul transportului rutier”. În replică, reprezentanţii companiilor de ridesharing Uber şi Taxify au solicitat executivului o amânare.