După ce s-au pierdut milioane de euro și au fost desființate sute de locuri de muncă din cauza administrării păguboase a Șantierului Naval Mangalia, premierul Viorica Dăncilă, ca să aibă ce vorbi la ședința de Guvern, se laudă cu preluarea de către Stat a pachetului majoritar de acțiuni.
Preluarea de către Ministerul Economiei a pachetului majoritar de acţiuni la Şantierul Naval Mangalia reprezintă o „reuşită importantă” a statului român, a declarat, marţi, premierul Dăncilă.
„Aş vrea să subliniez preluarea de către Ministerul Economiei a pachetului majoritar de acţiuni la Şantierul Naval Mangalia. Este o reuşită importantă a statului român pentru că permite control asupra unui obiectiv industrial de importanţă strategică la Marea Neagră. Pentru prima dată în ultimii 28 de ani, statul român a preluat controlul asupra unui obiectiv strategic industrial. Parteneriatul dintre Ministerul Economiei, prin Şantierul Naval 2 Mai, şi grupul olandez Damen va revitaliza activitatea şantierului şi va face posibil ca la Mangalia să se realizeze produse importante, nave cu valoare adăugată mare care produc un plus şi pentru economia locală şi pentru economia naţională şi care permit, de asemenea, integrarea pe orizontală a altor operatori economici din România”, a afirmat prim-ministrul, citat de agenția publică.
Ministerul Economiei, prin şantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, devine acţionar majoritar cu 51% din acţiuni, în timp ce partenerul olandez, Damen Shipyards Group, va deţine 49% şi va prelua controlul operaţional.
Ministerul Economiei a anunțat că a finalizat negocierile pentru contractul de asociere cu constructorul olandez Damen Shipyards Group la Șantierului Naval 2 Mai
SA (cunoscut și ca fostul Șantier Naval Mangalia, ulterior redenumit Șantierul naval Daewoo), urmând ca Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SN 2 Mai să aprobe termenii și condițiile asocierii cu Damen.
Ministrul economiei, Dănuț Andrușca, a informat Guvernul că ”învățând din greșelile trecutului, noua asociere româno-olandeză este așezată pe baze solide și sustenabile”. El și-a luat, de asemenea, angajamentul că Statul român nu va ajunge niciodată să-și diminueze participația majoritară la Șantierul DMHI Mangalia și că forța de muncă calificată nu va fi supusă restructurărilor.
Negocierile privind termenii și condițiile în care va funcționa societatea mixtă (româno-olandeză), precum și cele privind contractul de transfer de acțiuni și vânzare de
creanțe s-au întins pe parcursul a aproape trei luni.
In martie acest an Ministerul Economiei anunța că va renunța la exercitarea dreptului de preferinta cu privire la achizitia pachetului de actiuni detinut de Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering la societatea Daewoo Mangalia Heavy Industries S.A. Mangalia, urmand ca, ulterior, Damen Shypyards Group sa cesioneze, cu titlu gratuit, catre Santierul Naval 2 Mai SA, 2% din pachetul de actiuni, astfel incat structura de actionariat a Societatii Mixte care rezulta in urma asocierii sa arate astfel: 51% statul român, prin Ministerul Economiei – dețnător al companiei Șantierul Naval 2 Mai SA și 49% Damen Shipyards Group”.
În 2017, Damen Shipyards Group, cel mai mare constructor naval olandez, a încheiat un contract cu Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) pentru achiziționarea cotei sale majoritare în Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). Constructorul olandez deține în România un țantier naval în Galați.
Șantierul naval Mangalia, situat pe coasta de est a Marii Negre, are o suprafață de 980.000 de metri pătrati, are trei uscătoare cu o lungime totala de 982 de metri și un spațiu de prindere de 1,6 kilometri.
Comments are closed.