Pentru prima oară după 2008, SUA au reușit să reocupe primul loc în Indexul Competitivității Globale realizat de către Forumul Economic Mondial, raport ce indică de asemenea faptul că americanii ar putea să depună mai multe eforturi pentru a-și rezolva mai bine problemele sociale, scrie publicația The Wall Street Journal.
SUA au urcat o poziție în topul ce include 140 de țări. Următoarele patru locuri au fost ocupate de Singapore, Germania, Elveția și Japonia. În raport, se mai menționează că toate cele cinci țări au raportat creșteri ale scorurilor față de 2017, SUA ocupând al doilea loc din acest punct de vedere față de Japonia.
România ocupă locul 52 în topul celor mai competitive 140 de state din lume, potrivit raportului Forumului Economic Mondial (WEF). Anul trecut, Elveţia s-a situat pe primul loc, pentru al nouălea an consecutiv, dar clasamentul pe 2018 se bazează pe o metodologie diferită. Anul acesta, metodologia reflectă mai bine viitoarea disponibilitate pentru concurenţă, cum ar fi cultura antreprenorială, generarea ideilor şi numărul de afaceri care revoluţionează pieţele, se arată în raport.
Potrivit autorilor raportului, România are scoruri mici la indicatorii privind: sistemul financiar (unde se clasează pe locul 101 în lume, cu 51,9 puncte), sănătatea (locul 72 în lume, cu 79,8 puncte), competenţe (locul 69 mondial, cu 61,8 puncte), dinamismul afacerilor (locul 64, cu 60,1 puncte), inovaţii (locul 57, cu 39,6 puncte), piaţa forţei de muncă (locul 56, cu 60,7 puncte), infrastructură (locul 55, cu 71,2 puncte), stabilitate macroeconomică (locul 53, cu 89,2 puncte).
În schimb, România se clasează cel mai bine la capitolul adoptarea ICT (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor), unde ocupă locul 36 în lume (67,1 puncte), mărimea pieţei, locul 41 (64,7 puncte) şi instituţii – locul 46 (58,1 puncte).
Referitor la ascensiunea economiei SUA, în raport se arată că este prea devreme de evaluat cum vor afecta politicile comerciale ale administraţiei Trump poziţia SUA în clasamentul competitivităţii.
„Deşi este prea devreme ca efectele acestor politici să fie incluse în raport, ne aşteptăm ca tensiunile comerciale cu China şi alţi parteneri comerciali să aibă un impact negativ asupra competitivităţii SUA în viitor, dacă aceste evoluţii vor continua. Economiile deschise sunt mult mai competitive”, a afirmat directorul general al Forumului Economic Mondial, Saadia Zahidi.
Comments are closed.