Dolarul american a crescut de la 4,2209 lei la 4,2312 lei și se apropie de cel mai mare nivel din 21 aprilie 2017, când a fost 4,2456 lei.
Joi, euro a scăzut de la 4,7620 la 4,7603. În luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leu. Pe 25 ianuarie, euro a atins nivelul maxim de 4,7648 lei.
Și cursul francului elveţian a scăzut de la 4,2516 lei la 4,2512 lei.
Analiştii financiari estimează o depreciere a monedei naţionale în raport cu euro în următoarele 12 luni, până la 4,84 lei/euro, potrivit unui sondaj CFA România.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).
Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8462″.
În ceea ce privește inflația, prognozele membrilor CFA România arată că inflaţia ar urma să mai crească în următoarele luni.
„Inflaţia credem că se va majora în continuare şi ne vom situa până la sfârşitul anului undeva în jurul valorii de 5-6%. Majorarea dobanzilor va continua, însă acestea vor rămâne real negative, prin urmare, chiar dacă punem banii la bancă şi dobânzile la depozite vor creşte, economiile noastre vor fi anulate de rata inflaţiei. Deci, trebuie să ne gândim foarte bine în ce ne investim banii.
Şi e o depreciere în continuare a leului faţă euro, am spus uşoară, nu neapărat bazată pe fundamente, ci pe faptul că există mecanisme ale Băncii Naţionale a României de a contracara o devalorizare accentuată a monedei naţionale în contextul în care o mare parte din economia României este deja euroizată, dacă pot să mă exprim aşa”, a declarat vicepreşedintele CFA Alexandra Smedoiu.
Sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.