Firmele și ceilalți angajatori din România vor fi obligați să acorde angajaților cel puțin salariul minim pe economie în mod diferențiat, la un nivel superior angajaților cu studii superioare și celor care au 15 ani vechime în muncă, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate, vineri, de Guvern.

„Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, și Legea  nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel” – a informat, vineri, Ministerul Muncii.

„De asemenea, prin modificările aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, se oferă posibilitatea persoanelor care au absolvit învățământul primar, aflate în  evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și altor categorii de persoane, de a avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 (cunoștințe generale și aptitudini de bază). Scopul măsurii este reducerea urgentă a deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, dar și îmbunătățirea cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor necesare pentru ocuparea unui loc de muncă. Astfel se vor putea înscrie la cursuri și persoane cu studii primare”, a menționat sursa citată.

Potrivit ultimelor discuții dintre guvernanți și reprezentanții patronilor și cei ai salariaților, de la 1 decembrie 2018 urmează să se majoreze salariul minim brut pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, pentru toate categoriile de angajați.

În plus, de la 1 ianuarie 2019, ar urma să se introducă un al doilea nivel de salariu minim pe economie, mai mare, pentru salariații cu studii superioare și pentru cei cu o anumită vechime, dar pentru asta era nevoie de modificarea Codului muncii, operată vineri de Guvern.

Astfel, de la 1 ianuarie 2019, salariul minim pentru cei cu studii superioare și pentru cei care au minimum 15 ani vechime în muncă urmează să crească la 2.350 de lei.

La un salariul minim brut de 2080 lei pe lună, salariul net (în mână) primit de angajat ar urma să fie de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă (salariul complet), de 2127 de lei.

La un salariu minim brut de 2.350 de lei, angajatul (cu studii superioare sau cu vechime de minimum 15 ani) va primi un salariu net de 1.413 de lei, iar patronul va trebui să achite în total costuri salariale (salariul complet) de 2.403 lei.

Spre comparație, nivelurile actuale (de la 1 ianuarie 2018) sunt salariul minim brut 1.900 de lei, salariul minim net de 1.162 de lei și costul salarial al firmei de 1943 de lei. Aici vorbim de nivelul netului pentru salariații fără persoane în întreținere.

 

Articolul precedentProgramul de Dezvoltare Rurală mai are 759 milioane de euro necheltuiți
Articolul următorInvestitorii francezi: Creșterea salariului minim va majora prețurile

Comments are closed.