Programul de Dezvoltare Rurală mai are 759 milioane de euro necheltuiți

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) mai are încă fonduri substanțiale la dispoziție, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

„La nivelul PNDR mai avem un disponibil de 759 milioane de euro care încă nu a fost lansat, restul banilor fiind deja cheltuiţi, plătiţi efectiv, fie sunt deja în curs de contractare sau fac deja obiectul unor sesiuni deja lansate şi proiectele sunt în evaluare”, a declarat, vineri, Camelia Iliescu, director în cadrul Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală din minister, conform Agerpres.

„O parte din banii disponibili provin din măsura de gestionare a riscurilor, M17, iar aici există o propunere ca jumătate din sumă, din cei 85 de milioane de euro alocaţi, practic 42,5 milioane de euro, să facă obiectul realocării către două submăsuri noi care vizează prevenirea şi combaterea pestei porcine africane (PPA). Prin cele două măsuri noi introduse măsura 5 şi 7, prima cu alte două submăsuri, vrem să intervenim în rezolvarea atât pe termen scurt, dar şi pe termen mediu, a problemelor ridicate de PPA”, a subliniat Iliescu, în cadrul evenimentului „Romanian Food & Agribusiness Conference”, a mai spus Iliescu.

Ea a precizat că, prin măsura 5, în prima fază se doreşte achiziţionarea de dezinfectoare şi echipamente de dezinfecţie, dar şi dotarea cu laboratoare care să testeze rapid probele în cazul PPA, iar prin măsura 7 achiziţionarea de incineratoare pentru neutralizarea cadavrelor.

„Practic vrem să mărim viteza de reacţie în cazul acestei boli cu răspândire rapidă, dar vizăm şi refacerea potenţialului agricol afectat prin intermediul celei de-a doua submăsuri 5 şi anume: acei fermieri afectaţi de PPA să poată să îşi achiziţioneze animalele de reproducţie, fie pe partea de suine sau dacă vor să se replofileze să îsi ia alte animale. De asemenea, prin măsura 7.4 adresată autorităţilor publice locale vom susţine acele incineratoare sau anumite facilităţi prin care să fie neutralizate cadavrele”, a mai adăugat directorul MADR.

Potrivit datelor prezentate de oficialul MADR, circa 25,25 milioane de euro sunt disponibile pe măsura LEADER, alte 183,4 milioane de euro pe măsurile de împăduriri şi silvomediu, aproximativ 37,2 milioane de euro pentru măsurile de formare profesională şi consiliere, grupurile de producători, 186 de milioane de euro pe activităţi agricole şi 242 de milioane de euro pe infrastructura de irigaţii.

Articolul precedentUnul dintre operatorii exploatărilor de gaze din Marea Neagră s-a asigurat de serviciile Transgaz pentru 15 ani
Articolul următorDisperat din cauza deficitului bugetar, Guvernul majorează salariul minim de la 1 dec

Comments are closed.