Expertul în energie spune că România utilizează aproape 40% din petrolul necesar pe producția de carburanți din surse proprii, unde barilul are un cost de doar 50 de euro barilul. Dian Popescu este ferm convins că cei de la Consiliul Concurenței nu vor face niciun control în piața de carburanți, pentru a afla motivul diferenței uriașe între prețul barilului și cel al carburantului la pompă.
„40% din necesar este extras din România, deci 60% importăm. Avem 32 de miliarde de euro anual cifră de afaceri în piața de energie. Aici nu trebuie să stai pe șantier, ci doar să ai două calculatoare. Deci, este bătaie mare. În ultimii ani UE a pus la punct niște controale prin care să nu se poată cumpăra energie foarte ieftină, pe criterii politice. Dar chiar și așa, băieții deștepți din energie nu au făcut ceva să adauge plus valoare. Au luat banii din sistemul energetic, adică banii românilor. Au fost și firme străine care au făcut bani pe spatele românilor și i-au scos afară din țară.
România este aruncată în aer la energie, iar guvernul nu are un plan. Reactoarele 3 și 4 de la Cernavod nu or să se facă prea devreme. De exemplu, Polonia are cele mai mci prețuti la enegie pentru că au multe centrale pe cărbune. Noi le-am închis.
„În România, costul barilului este de 50-60 de euro”
Prețul per baril în România este între 50-60 euro, iar pe piața internațională a ajuns la 120 de dolari barilul. Consiliul Concurenței trebuie să se facă un control. Noi nu avem decidenți ca românii să plătească prețuri mici la benzină.
Nu trebuie să se taie nicio acciză, atâta timp cât 40% din necesar este din producția internă. Banii și influența politiocă ne-au adus aici. Se duc la stat și la producătorii și distribuitorii de carburanți. Consiliul Concurenței nu are curajul să spună că statul face speculă!”, a declara Dian Popescu. În emisiunea „Culisele Statului Paralel”.
Sursa: Realitatea Financiara