Deutsche Bank intenţionează să-şi revizuiască activităţile de tranzacţionare înfiinţând o aşa numită „bancă de rebuturi”, unde să păstreze active care nu sunt de bază, în valoare de zeci de miliarde de euro, a anunţat publicaţia britanică Financial Times, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.
De asemenea, vor fi reduse sau chiar închise unele activităţi de tranzacţionare de acţiuni şi derivate din afara Europei.
La „banca de rebuturi” vor fi depozitate sau vândute active de până la 50 de miliarde de euro.
Măsurile fac parte din procesul de restructurare al diviziei de investiţii, o sursă majoră de venituri pentru cea mai mare bancă din Germania, care în ultimii ani s-a confruntat cu declinul profiturilor.
Luni, acţiunile Deutsche Bank, care în ultimele săptămâni se tranzacţionau la un nivel record scăzut, au urcat cu 2% la Bursa de la Frankfurt.
În aprilie, Deutsche Bank şi Commerzbank, au anunţat în mod oficial că au pus capăt discuţiilor demarate la mijlocul lunii martie în vederea unei fuziuni care ar fi dat naştere unui gigant bancar german.
Dacă ar fi fuzionat, Deutsche Bank şi Commerzbank ar fi creat un gigant bancar cu active în valoare de aproape 1.800 de miliarde de euro şi o capitalizare bursieră cumulată de aproximativ 25 de miliarde euro. Împreună entitatea ar fi controlat 20% din piaţa de retail banking din Germania şi un efectiv de 140.000 de angajaţi la nivel mondial.
Ambele bănci se străduiesc să revină pe profit după criza financiară din 2008. Unii politicieni germani sperau că apariţia unui „campion naţional” va putea face faţă concurenţei venite din SUA şi Europa.
Incapacitatea de a ajunge la un acord de fuziune cu Commerzbank va pune presiuni asupra echipei manageriale de la Deutsche Bank pentru ca aceasta să adopte modificări radicale, precum restructurarea băncii de investiţii din SUA, restructurare solicitată de organismele de reglementare şi de unii investitori.