Deficitul bugetar va exploda odată cu creșterea anunțată a cheltuielilor pentru asistența socială

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, anticipează ”un șoc” la asistența socială în următoarea perioadă, în condițiile în care deficitul Bugetului general consolidat a fost de 8,14 miliarde lei, în primele cinci luni din 2018.

”La asistență socială avem deja un deficit de 10,5 la sută la cinci luni, față de o creștere de 6,5 la sută bugetată pentru tot anul, și asta  în condițiile în care la asistența socială vom avea un șoc destul de mare în perioada următoare, cu o creștere puternică a cheltuielilor. De la 1 iulie cresc pensiile, punctul de pensie va crește cu 10 la sută, și va crește și pensia minimă, deci pe cheltuieli e nevoie de o realocare din alte părți, de cel puțin cinci miliarde lei la cheltuielile de personal și cheltuielile de asistență socială, pentru a acoperi necesarul până la finele anului”, a declarat pentru Realitatea Financiară Ionuț Dumitru.

Execuția bugetară pe cinci luni, anunțată de Ministerul Finanțelor arată un deficit de 8,14 miliarde lei, respectiv 0,88% din PIB în primele cinci luni din 2018.

Povara colectărilor a căzut tot în spatele companiilor, dar și a populației, cele mai mari încasări fiind înregistrate la TVA 21,980 miliarde lei, accize 11,057 miliarde lei, potrivit paginii de internet a MFP.

Ionuț Dumitru vede puține posibilități ca în acest an deficitul să fie acoperit din realocarea sumelor pentru investiții, cum Guvernul a procedat în 2017.

”Anul trecut au fost reduse investițiile cu 10 miliarde lei și au realocat 8 miliarde și jumătate la salarii și pensii. Anul acesta nu mai acest spațiu de manevră, pentru că nu mai sunt investiții prea multe și nu prea mai au ce să reducă. Probabil că o să avem niște surprize”, a spus Ionuț Dumitru.

 

Articolul precedentNicio zi fără creștere de Robor
Articolul următorCum se risipesc subvențiile: Suntem campionii UE la număr de ferme mici, dar cei ma slabi la producție

Comments are closed.