Bulgaria pe plus România pe minus. Deficitul bugetar a scăzut la 2,2% în trim II, dar rămânem în zona periculoasă

Deși a recuperat din creșterea deficitului bugetar (public) din primul trimestru România continuă să aibă al treilea cel mai mare decalaj dintre venituri și cheltuieli din UE.

La viteza de recuperare a dezechilibrului indicatorului macro România se situa pe poziția fruntașă. Cu toate acestea bilanțul intermediar după al doilea trimestru din 2018 ne plasează în continuare în zona periculoasă a deficitul ce amenință ca la sfărșitul anului să depășească 3% din PIB.

România este la sfârșitul trimestrului II pe locul 3 în clasamentul Uniunii Europene al țărilor cu probleme în administrarea finanțelor publice, cu  un deficit bugetar ajustat sezonier de 2,2% din PIB. Mai rău decâ România stau doar Franța, 2,5% din PIB și Portugalia, cu cel mai mare deficit public raportat la PIB de 2,7%.

Dintre cele 28 de state membre ale UE, 12 înregistrau excedente bugetare la sfârșitul trimestrului II. Malta fiind lider cu 4,9% din PIB, urmată de Letonia (2,5%) și Olanda (2,1%). Mai aproape de Romania, Bulgaria și Cehia înregistrau un deficit de 1,5%, iar Ungaria -0,4%.

Dacă aceasta poate fi o consolare, România ocupă, la egalitate cu Letonia, primul loc din UE la reducerea raportului dintre deficit și PIB, de la 3,7% din PIB în T1 la 2,2% din PIB în T2, adică o scădere de 1,5 puncte procentuale. Pe pozițiile următoare în această ierarhie se află Estonia (1,4%) și Malta (1,2%).

UE, deficit global la nivel minim record din 2002

În Uniunea Europeană, în al doilea trimestru al anului 2018, raportul deficitului bugetar general ajustat sezonier la Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 0,3%, cel mai scăzut nivel din 2002, conform datelor Eurostat.

În trimestrul precedent, nivelul a fost de 0,5%.

Totodată, în zona euro, în trimestrul II, raportul deficitului public general ajustat sezonier la PIB a fost de 0,1% în zona euro, de asemenea, cel mai mic nivel de la începutul perioadei pentru care Eurostat a publicat serii comparabile.

În primul trimestru al anului 2018, în zona euro, raportul dintre deficit și PIB a fost de 0,2%.

În UE, veniturile publice totale au fost de 44,9% din PIB în al doilea trimestru al anului 2018, comparativ cu 44,8% în primul trimestru al anului 2018. Cheltuielile publice totale în UE au fost de 45,2% din PIB, comparativ cu 45,4% .

În al doilea trimestru al anului 2018, veniturile publice totale din zona euro au fost de 46,2% din PIB, nemodificate față de primul trimestru al anului 2018. Cheltuielile publice totale în zona euro au fost de 46,3% din PIB, o scădere față de 46,5% în trimestrul anterior.

 

Articolul precedentLeul se depreciază față de dolar, dar crește ușor față de euro
Articolul următorRomânia oferă cele mai mari oportunităţi de creştere pentru retailul online şi cel tradiţional

Comments are closed.