Banca Națională a României a avut miercuri o nouă ședință de politică monetară, în care s-au luat noi decizii cu privire la dobânda-cheie și rezervele monetare ale băncilor comerciale. În funcție de dobânda-cheie se stabilesc dobânzile la depozitele și creditele românilor.

 

 

Banca Națională a României a României a decis miercuri păstrarea dobânzii de referință la 2,5% pe an, după cum așteptau și analiștii financiari.

Potrivit unui comunicat al băncii centrale, în şedinţa din 15 mai 2019 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

  • Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an;
  • Menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR a mutat din data de 13 mai 2019 în data de 15 mai 2019 ședința de politică monetară din mai, în care va lua decizii legate de dobânda de politică monetară și rezervele minime obligatorii.

Decizia a fost luată la mijlocul lunii aprilie de Consiliul de Administrație al băncii centrale, care a modificat calendarului activităților trimestriale legate de țintirea inflației, pentru a permite reprezentarea instituției la o reuniune a Băncii Reglementelor Internaționale (BIS) de la Basel, unde BNR este membru.

Totodată, termenul de publicare a minutei ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al BNR a fost modificat pentru data de 22 mai 2019, în vederea păstrării termenului prestabilit de publicare de 7 zile calendaristice.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis pe 2 aprilie menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Potrivit unui comunicat al băncii centrale, în şedinţa anterioară de CA a mai decis şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an. 

Articolul precedentInvestiţii de 11 milioane de euro pentru sisteme antigrindină
Articolul următorEconomia României a crescut cu 5% în primul trimestru din 2019