Investiţii de 11 milioane de euro pentru sisteme antigrindină

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a acordat finanţare în valoare de 11 milioane de euro pentru cumpărarea şi instalarea sistemelor de plasă antigrindină în livezi, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Până în prezent, Agenţia a încheiat contracte de finanţare cu 412 pomicultori în valoare de 204 milioane de euro prin submăsura 4.1a ‘Investiţii în exploataţii pomicole’.

„Dintre aceştia, 85 au prevăzut prin proiect achiziţionarea de plase antigrindină. Valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ 11 milioane de euro, iar suprafaţa culturilor protejate prin instalarea acestor sisteme antigrindină este de 383 de hectare”, precizează agenţia într-un comunicat remis AGERPRES.

Cele mai multe cereri de finanţare pentru plase antigrindină au fost depuse în regiunea Nord-Vest şi au o valoare de peste 3,5 milioane de euro.

Potrivit directorului general al AFIR, Adrian Chesnoiu, plasele antigrindină pot fi utilizate în zonele cu risc sporit de producere a unor fenomene nefavorabile, iar prin PNDR 2020 au fost prevăzute fonduri inclusiv pentru tehnologizarea exploataţiilor pomicole, menite să protejeze livezile şi culturile de arbuşti.

Articolul precedentANAF ar putea reveni la depunerea fizică a declaraţiilor, în paralel cu online
Articolul următorDecizii-cheie anunțate azi de BNR