Marea ieftinire la raft este de fapt marea țeapă! Prețurile sunt uriașe, iar inspectorii ANAF efectuează controale de amploare, pe măsură ce primesc informații despre nerespectarea reglementării privind plafonarea adaosului comercial, potrivit Realitatea Plus. În plus, românii sunt prostiți și legal, prin faptul că o serie de producători au mărit prețurile în paralel cu o reducere a cantității.
urma controalelor, au fost aplicate două amenzi record de patru milioane de lei. Un lanț de magazine care este furnizor pentru marile lanțuri de magazine și majoritatea hypermarket-urilor a fost sancționat cu 2 milioane de lei pentru depășirea în mod repetat a cotei de adaos comercial prevăzută de ordonanța Guvernului.
ADVERTISING
Un alt distribuitor din București a fost amendat cu 2 milioane de lei pentru nerespectarea cotei de maximum 5% față de prețul de achiziție al unor produse alimentare, cum ar fi fasole uscată, ulei etc.
ROMÂNII, PĂCĂLIȚI LA GRAMAJ PRIN PRACTICI COMERCIALE DISCUTABILE
Pe lângă aceste ilegalități, românii sunt prostiți în față, legal, prin diverse strategii comerciale discutabile. Astfel, unii producători au majorat prețurile, în paralel cu o reducere a cantității de produs. În această situație nu este vorba însă de o încălcare a legii, întrucât ANPC nu poate interveni atâta timp cât producătorii scriu greutatea corect pe ambalaj.
De exemplu, dacă în anul 2020 o sticlă de suc cu o capacitate de 1,5 litri se vindea cu 4 lei, în prezent volumul recipientului a scăzut la 1,25 litri, iar prețul s-a majorat cu 2 lei, potrivit Realitatea Plus.
În mod asemănător, un pachet de cașcaval care cântărea anii trecuți 250 de grame și costa 9 lei se vinde acum cu 14 lei, dar are cu 10 grame mai puțin. Producătorii și marii retaileri au evitat să ofere un răspuns clar, în ciuda faptului că modificările sunt la vedere. În Franța, de exemplu, o astfel de strategie comercială este sancționabilă, pentru că produsele a căror greutate a fost modificată trebuie marcate în magazine.