România, prin unii dintre oficialii săi, pare hotărâtă să renunțe la energia dată de cărbune și să înlocuiască acele centrale cu reactoare nucleare americane de tip SMR, adică reactoare modulare mici.
Prin acordul pe care România, prin intermediul NuclearElectrica l-a încheiat cu americanii de la NuScale Power și susținut chiar de Casa Albă, țara noastră ar urma să fi prima din lume în care se va implementa noua tehnologie nucleară, cu care majoritatea specialiștilor în domeniu nu sunt de acord.
Klaus Iohannis și-a exprimat însă susținerea pentru „noile capacități nucleare”. Mai mult de atât, șeful statului și reprezentantul special al președintelui american pentru climă, John Kerry, ar fi stabilit că, până în 2028, noile reactoare nucleare trebuie să fie incluse în sistemul național de producere a energiei.
În timp ce Iohannis se mândrește cu parteneriatul pe care Româna l-a încheiat cu americanii, alte state europene nici nu vor să audă de folosirea energiei nucleare pe teritoriul lor.
În cadrul conferinței COP26 care a avut loc luna aceasta, mai mulți oficiali din Germania, Austria, Danemarca, Luxemburg și Portugalia au declarat vehement că energia nucleară NU este compatibilă cu criteriile listei de investiții considerate „durabile”. Ba mai mult, în declarația comună, miniștrii i-ar fi îndemnat pe membrii Comisiei Europene să nu includă acest tip de energie în așa numita listă a investițiilor verzi.
Potrivit Calea Europeană.ro, și România s-a adresat Comisiei Europene, chiar de două ori, în martie și în octombrie. Alături de reprezentanți ai Franței, Poloniei, Ungariei și ai altor patru state, țara noastră ar fi făcut un apel de urgenţă pentru includerea energiei nucleare pe lista investițiilor verzi. Argumentul a fost acela că energia nucleră ar fi la fel de prietenoasă cu mediul ca
Tehnologia SMR este însă atât de nouă, încât s-ar afla în stadiu experimental și nu ar fi încă licențiată. Un singur prototip a fost construit de către o companie rusă, iar acesta a început să opereze abia în luna mai a anului trecut. În restul statelor care susțin această tehnologie, reactoarele se află încă la stadiu de proiect.
Oficialii din țara noastră se încăpățânează însă să ignore atenționările specialiștilor și vor să implementeze cu orice preț noua tehnologie, chiar dacă asta înseamnă că România ar urma să devină cobaiul americanilor pentru noile reactoare nucleare.
NuScale Power sunt primii occidentali care au obținut certificarea proiectului reactoarelor modulare. E drept, a durat patru ani pentru a obține acreditarea, semn că situația a fost analizată cu atenție de către statul american.
Anul acesta, NuclearElectrica a primit o subvenție de 1,27 de milioane de dolari din Statele Unite, pentru servicii necesare în găsirea locațiilor în care ar putea fi amplasate reactoare nucleare modulare de mici dimesniuni. Iar potrivit unor surse, le-ar fi găsit. Noile reactoare ar urma să fie construite în locul vechilor centrale din Valea Jiului.
Sursa: Realitatea Financiara