Scumpirile în lanț, dar și lipsa forței de muncă, ar putea majora și prețurile a mâncării la domiciliu. De la ingrediente până la combustibilul necesar livrării sau la salariile celor care lucrează în domeniu, preţurile sunt în creştere, iar pandemia complică lucrurile şi mai mult.
„Este vorba de un trend global”, avertizează Bogdan Maioreanu, analist în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor la eToro, potrivit Agerpres.
Analiza sa se bazează pe datele Institutului Naţional de Statistică, care arată că, în România, preţurile alimentelor au crescut, în medie, cu 4,26%, în septembrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.
Analistul a evidențiat faptul că îngrijorări legate de creşterea preţurilor produselor alimentare se manifestă şi în Marea Britanie, care, din cauza pandemiei şi a Brexitului, se confruntă cu o lipsă acută de camionagii, măcelari şi lucrători în depozite sau în ferme.
Ca și efect general, criza mâncării ieftine va lovi categoriile cu venituri mici și vulnerabile, ce va duce la adâncirea decalajelor sociale și va afecta procesul de revenire economică post-pandemie.