Cotația Brent a barilului de țiței, cea care se stabilește la bursa de mărfuri londoneză, a depășit în cursul sesiunii de ieri pragul de 80 de dolari, pe fondul tensiunilor din piață legate de situația exporturilor iraniene.
Ambele cotații, atât cea Brent cât și cea WTI (West Texas Intermediate), tranzacționată în Statele Unite, au consemnat creșteri importante în urma denunțării acordului nuclear cu Iranul de către președintele SUA, Donald Trump.
Cotația Brent a crescut pânâ la un maxim al sesiunii la 80,50 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din 24 noiembrie 2014, când a ajuns la 80,80 de dolari pe baril.
Președintele Donald Trump a anunțat săptămâna trecută că va retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, încheiat în timpul mandatului lui Barack Obama, și că va restabili sancțiuni pe scară largă asupra Iranului. Administrația de la Washington le-a acodat companiilor între 90-180 de zile pentru a lichida afacerile curente pe care le au cu Iranul, pe fondul începerii aplicării de sancțiuni.
Ca urmare a acceptării acestui acord, Iranului i-a fost permis sa reintre în piețele internaționale de energie, astfel putând contribui cu exporturi de 1.000.000 de barili pe zi, cu începere din luna ianuarie a anului 2016.
Deși oficialii europeni întreprind toate eforturile pentru a contracara efectele deciziei lui Trump, participanții la piață pun „răul în față”, începând sa pună în preț faptul că, piața internațională a aurului negru va fi lipsită de acea cantitate provenită din Iran, de aici și creșterea cotației la maxime multianuale.
În afara de acestea, la creșterea cotației au contribuit și veștile primite din partea EIA (Energy Information Administration), care a raportat o scădere a stocurilor de petrol din Statele Unite de 1,4 milioane de barili, laolaltă cu cele pentru produsele rafinate și (spre exemplu, benzina).
Comments are closed.