Ca răspuns la scrisoarea transmisă de comisarul european pentru politici regionale, Corina crețu, care atrăgea atenția asupra marilor întârzieri în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene, în special construcția de autostrăzi și modernizarea infrastructurii feroviare, ministrul Transporturilor Lucian Șova, a arătat că ministerul pe care îl conduce a atras până la această dată de la UE, în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020, 820 de milioane de euro.

Însă, Șova spune că lucrările de infrastructură avansează greu pentru că pe șantiere sunt foarte puțini oameni. „Pe şantiere de zeci de milioane de euro lucrează 100 – 200 de oameni, iar acest lucru întârzie lucrările”, se plânge ministrul: „la proiecte de sute de milioane de euro lucrează cu totul 1.500 de muncitori.”

„Eu descopăr astăzi că este greu să construieşti în România cu muncitori foarte puţini. Avem contractori cele mai importante companii de construcţii din Europa. Cele mai multe şantiere de construcţii de astăzi sunt gestionate de cei mai impozanţi constructori din Europa. Atât în vizitele pe care le-am fă­cut eu, cât şi în vizitele pe care le fac secre­tarii de stat, am constatat că nu sunt mai mult de 100-200 de muncitori pe şantiere care vizează zeci de milioane de euro, şantiere care nu mai sunt ţinute pe loc de lipsa de autorizaţii, de exproprieri sau alte condiţionalităţi care ţin de alţii”, a declarat Lucian Şova, citat de Mediafax.

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat şi el negativ situaţia, iar Ministerul Fondurilor Europene nu a mai publicat situaţia absorbţiei fondurilor structurale din 2 februarie, când rata de absorbţie era de 4,9%, însemnând 1,1 mld. euro din totalul alocat perioadei 2014 – 2020 de 22,6 mld. euro.

România riscă să piardă 1 miliard euro

Ministerul Finanțelor, la rândul lui, a publicat o statistică a finanțărilor europene din care rezultă că în lunile februarie și martie au fost cheltuite doar câteva milioane de euro. România riscă în acest an să piardă peste un miliard de euro, în cadrul aşa-numitului proces de dezangajare a fondurilor, din cauză că nu a cheltuit banii.

În urma acestor discuţii Ministerul Transporturilor şi-a făcut un scurt bilanţ în care susţine că, în ce priveşte situaţia execuţiei bugetare pe proiecte, la trimestrul I 2018 (cu corecţie aplicată) Ministerul Transporturilor a avut ca ţintă de absorbţie 229,5 mil. lei din care a realizat 99,2%, reprezentând 227,5 mil. lei. „În ceea ce priveşte stadiul contractării în cadrul POIM (Programul Operaţional Infrastrutura Mare) 2014-2020, din totalul în valoare de 6,8 miliarde de euro (UE plus buget de stat) la acest moment au fost aprobate proiecte în procent de 73,96 % din alocarea UE, din februarie 2017 până în prezent, şi contractate în procent de 61,07%, din care Fond de Coeziune 74,74% şi Fond European de Dezvoltare Regională 32,05%. În total au fost aprobate 35 de proiecte în valoare eligibilă de 4.937.369.840 euro.”

Potrivit sursei citate, pentru acest an, Ministerul Transporturilor are în plan transmiterea a 7 aplicaţii noi de finanţare către Comisia Europeană, aferente următoarelor proiectelor majore:

  • „Modernizare ecluze FAZA 2” (deja transmis CE în luna aprilie 2018);
  • „Reabilitare DN 73 Piteşti- Braşov”;
  • Construcţie pod peste Dunăre la Brăila”;
  • „Construcţie Centura Bucureşti”;
  • „Construcţie autostrada Transilvania – secţiunea Gilău – Nădăşelu-Mihăieşti”;
  • „Construcţie drum de mare viteză Piteşti – Craiova”
  • „Îmbunătăţirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 Berceni- Pipera”.

„Proiectele noi împreună cu cele aflate în diferite stadii de implementare vor asigura ţintele de absorbţie stabilite pentru anul 2018, astfel încât pentru acest an nu există un risc de dezangajare a fondurilor nerambursabile pentru sectorul de transport.”

 

 

Articolul precedentFondurile de investiții Pioneer își schimbă denumirea după numele noului proprietar
Articolul următorPetrolul sparge pragul critic! De la 80 de dolari în sus, prețul barilului alimentează inflația

Comments are closed.