Crahul anului 2018. „Am crezut că ne vom îmbogăți, dar acum suntem ruinați”

Monedele virtuale s-au prăbușit în cursul acestui an și au ruinat astfel economiile unor oameni obișnuiți de pe tot Globul.

Pete Roberts (28 de ani) din Nottingham, Anglia, a fost unul dintre numeroșii jucători care și-au riscat economiile în criptomonede astă-iarnă, atunci când prețurile ajunseseră la un vârf și multă lume credea că vor continua să crească.

Acum, opt luni mai târziu, cei 23.000 de dolari pe care Roberts i-a investit în jetoane digitale valorează aproximativ 4.000 de dolari.

Englezul a înțeles ce i s-a întâmplat și a tras învățămintele de rigoare. „Mi-a fost frică să ies din piață. Pierderile aproape că m-au ruinat financiar”, spune Pete Roberts, citat de The New York Times.

El deține mai multe companii. După ultima rundă de scădere a prețurilor la criptomonede, aceste plasamente au făcut uitate câștigurile enorme pe care le-au înregistrat în iarnă. Valoarea totală a jetoanelor digitale importante a scăzut cu aproximativ 600 miliarde dolari, sau 75%, de la vârful din ianuarie.

Kim Hyon-jeong, o profesoară în vârstă de 45 de ani din Seul (Coreea de Sud), a investit în jur de 100 milioane woni (circa 90 000 de dolari) în criptomonede în toamna anului trecut. Portofoliul său valorează acum cu 90% mai puțin.

„Credeam că monedele virtuale reprezintă o descoperire epocală, prima posibilitate adevărată de câștig din istorie pentru oamenii obișnuiți, care lucrează ca niște oameni obișnuiți. Am crezut că familia mea și cu mine am putea să scăpăm de greutăți și să trăim mai confortabil, dar s-a dovedit a fi invers”, mărturisește Kim Hyon-jeong.

Pentru a strânge întreaga sumă, ea a împrumutat 25.000 de dolari și a vândut o poliță de asigurare.

Febra jocului

Nenumărați jucători de pe toate meridianele au trait experiențe similare.

Este greu de știut cât de mulți investitori în criptomonede sunt acum „pe roșu”, cu participații mai mici decât sumele pe care le-au depus. Cert este că potrivit unor studii neoficiale, mai mulți oameni au plasat bani în monede virtuale în toamna și iarna trecute decât în ​​ultimii nouă ani.

Coinbase, cea mai mare agenție de brokeraj din Statele Unite, și-a dublat numărul de clienți în perioada octombrie 2017 – martie 2018. Piața de pornire a început să permită utilizatorilor aplicației sale mobile Square Cash să cumpere Bitcoin în noiembrie anul trecut.

Piețele valutare virtuale au mai trecut prin suișuri și coborâșuri, dar ulterior au recuperat de fiecare dată. Impactul căderii din ultimele luni va fi însă, după aprecierile experților, mai puternic ca niciodată. Foarte mulți oameni obișnuiți care au investit în jetoane digitale și au pierdut în această perioadă ar putea să asocieze criptomonedele cu ruina financiară.

„Ceea ce aude omul de rând este că prietenii lui au pierdut averi. Exuberanța irațională duce la prăbușire financiară și până la urmă încetinește progresul”, a spus Alex Kruger, fost bancher care de ceva vreme a tranzacționat pe piețele monedelor virtuale.

Articolul precedentLeul continuă timid aprecierea. 4,6434 lei pentru un euro, în cotațiile BNR
Articolul următorASF împacă și capra și varza. În espectativă, evită să se implice în disputa Vâlcov – Digi

Comments are closed.