Membrii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica au fost schimbați din funcții printr-o decizie a Secretariatului General al Guvernului, care este acționar majoritar. Hotărârea a fost luată în ședința AGA de marți. Conform contractelor, persoanele revocate în timpul mandatului trebuie să primească despăgubiri din partea companiei.
În urma deciziei, șapte membri care aveau mandate pline de patru ani, până în septembrie 2024, au fost revocați, fiind înlocuiți de cinci membri provizorii, cu mandate de 4 luni, valabile până la 22 octombrie 2021.
Au fost revocați Adrian Goicea, care avea și calitatea de președinte al Consiliului de Supraveghere, Luiza Popescu, Jean-Valentin Comănescu, Oleg Burlacu, Mircea Cristian Staicu, Mihaela Popescu și Ciprian Constantin Dumitru. Toți aceștia aveau mandate până în septembrie 2024.
Dintre aceștia, Mihaela Popescu a primit, tot marți, un nou mandat în Consiliul de Supraveghere, însă provizoriu, începând cu data de 23 iunie 2021 și până la data de 22 octombrie 2021. Au mai primit mandate provizorii Adina-Loredana Dogaru- Tulică, Marius Vasile Morariu, Claudiu Constantin Năstasă și Adrian Nicolae Blăjan.
Adrian Goicea, președinte al Consiliului de Supraveghere, a declarat pentru Financial Intelligence că membrii Consiliului de Supraveghere Transelectrica nu au primit o motivaţie clară pentru revocarea din funcţii.
Acesta a precizat că cei revocați își vor cere drepturile prevăzute în contracte. ”Poate nu ajungem în instanță, pentru că acest lucru ar însemna cheltuieli suplimentare. Contractul de mandat este făcut între noi, fiecare membru, și SGG (…) Oricum o parte din drepturile noastre sunt provizionate, cum ar fi salariul pe anul acesta. Este clar că drepturile noastre vor fi achitate de Transelectrica, nu de SGG”, a spus Goicea.
Persoanele revocate au fost numite în guvernarea Orban. Actualul secretar general al Guvernului Cîțu este Tiberiu Horațiu Gorun, un apropiat al premierului, potrivit hotnews.ro.