Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, susține că plățile cash favorizează evaziunea și sunt scumpe. „Cash-ul are două dezavantaje, facilitează evaziunea, fiind mai greu de urmărit tranzacţiile cash, şi este scump pentru societate, motiv pentru care în toată lumea operaţiunile în cash sunt în scădere”, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Chirițoiu a fost întrebat care este opinia sa despre limitarea plăţilor cash şi despre faptul că unele bănci au majorat comisioanele pentru plăţi în numerar.
„Am văzut dezbaterea publică. Cash-ul e scump. Există şi două dezavantaje: unul este faptul că facilitează evaziunea, sunt mai greu de urmărit tranzacţiile cash, atunci e facilitat comportamentul ilegal. Asta nu înseamnă că toată lumea care plăteşte cash o face ca să încalce legea. Dar, cei care încalcă legea de obicei plătesc cash sau sunt mai greu de prins dacă plătesc cash.
Doi, este şi scump pentru societate. Trebuie să ai aparate, să ai ATM -uri, să duci bani, să iei bani, să asiguri pază, să-i numeri. Toate astea sunt scumpe. De asta, în toată lumea operaţiunile cash sunt în scădere”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023, potrivit agerpres.ro.
Șeful Consiliului Concurenței susține că sunt ţări în UE unde aproape nu se mai plăteşte cash pentru că este mult mai ieftin pentru societate şi pentru bănci.
„Costurile astea se duc la clienţi şi, atunci, ca să reduci costurile, reduci plăţile cash. Mi se pare inevitabil ca şi în România plăţile cash să se reducă. Dacă comisioanele astea sunt excesive, nu pot să vă spun în momentul de faţă, dar înţeleg că se uită alte instituţii la acest subiect”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu.
Plăţile cash la companii şi persoane fizice sunt reduse din luna noiembrie, potrivit pachetului de măsuri fiscal-bugetare asumat de Guvern în Parlament.
Iar plăţile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană.
Pentru încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică este prevăzut un plafon zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei. Iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile.
Marcel Ciolacu a vorbit, luni, despre legea cash-ului, proiect care a provocat controverse în spațiul public. Premierul a anunțatcă măsurile privind limitarea plăţilor cash sunt analizate în continuare în aşa fel încât lumea să nu fie afectată. Șeful Guvernului a mai explicat că măsurile de limitare a plăților cash nu reprezintă o decizie politică și că au fost luate după propuneri ale unei echipe tehnice de la ANAF împotriva evaziunii fiscale.
„Este prima întâlnire cu băncile, pe urmă o să am întâlnirea cu IMM-urile. Nu e vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători (…) cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă, cred că nimeni nu-şi doreşte acest lucru, de asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, adică electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor „, a declarat Marcel Ciolacu, luni, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD.
„Nu e vorba de renunțare, e vorba să nu fie lumea afectată. Nu știu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluție. Este o problemă la micii întreprinzători și acolo cu plățile cash să nu se facă cozi interminabile la bancă. Cred că nimeni nu își dorește acest lucru, de asta vreau să stau de vorbă și cu IMM-urile, să nu îngreunăm viața oamenilor.
Aceste măsuri au fost propuse de o echipă tehnică de la ANAF, mi s-ar fi părut jenant ca eu să vin să critic specialiștii. Mai mult, ministrul de Finanțe a venit, cum e și normal – avem cea mai mare evaziune din Europa, dar nu vrem să luăm nicio măsură, ministrul a venit și a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment în coaliție nu am văzut nicio voce. Trebuie să ne hotărâm ce vrem să facem cu România, în ce direcție… Dacă vreți ca nimeni să nu ia nicio măsură, să vorbim în continuare de cea mai mare evaziune din Europa… prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu discută luni seară despre măririle comisioanelor și măsurile privind limitarea plăților cash la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, programată la ora 17.00, la Palatul Victoria.
Înaintea întâlnirii, o bancă din România s-a răzgândit în privința majorării comisioanelor. Este vorba de Banca Transilvania, care a anunțat că amână majorarea de comisioane la operațiunile cu numerar, măsură pe care o planificase inițial începând cu data de 1 ianuarie 2024, și susține că nu există legătură între decizia de majorare de comisioane și măsurile fiscale decise de Guvern.