Porcii crescuţi în gospodării vor putea fi valorificaţi în perioada sărbătorilor de Crăciun în baza unei adeverinţe emise de medicul veterinar, a precizat luni ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

În urma unei ședințe cu cei din conducerea ANSVSA, ministrul a anunțat că s-a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei, să poată fi vânduți de către proprietari.

Pentru acest lucru, a explicat Barbu, este nevoie de o adeverinţă de la medicul veterinar.

„Este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

Întrebat ce se va întâmpla după această perioadă, Barbu a precizat că „ordinul rămâne în vigoare şi în perioada următoare”.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa numita Lege a Porcului, oamenii vor putea să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu vor mai putea să-i şi comercializeze.

O astfel de măsură a fost luată pentru a limita răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României.

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru Agerpres că Florin Barbu a cerut ANSVSA să modifice articolul referitor la acest aspect, astfel încât oamenii să aibă posibilitatea să-şi comercializeze porcii crescuţi în gospodărie, iar ca o măsura de precauţie pentru combaterea pestei porcine africane va fi necesar un aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul sacrificat nu este bolnav. 

Articolul precedentPensii MAJORATE din 2024 – Ministrul Muncii: „Niciun român nu va avea o pensie mai mică prin noua lege a pensiilor”
Articolul următorConsiliul Concurenței, poziție oficială despre plafonarea plăților cash – Chirițoiu: Cei care încalcă legea plătesc cash de obicei