Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) vine săptămâna viitoare la o primă discuție în Comisia Economică a Senatului despre prăbușirea companiei City Insurance, lider de piață în asigurările RCA. Întâlnirea de miercuri a fost amânată după ce ASF a anunțat că nu au pregătit încă un raport, iar mai multe comisii parlamentare au transmis că vor face mai intâi o analiză a impactului falimentului companiei în piața de asigurări.
Comisia economică a Senatului a amânat, miercuri, întâlnirea cu reprezentanţii ASF pe tema insolvenţei Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance pentru săptămâna viitoare, când mai multe comisii parlamentare vor să analizeze impactul falimentului acestei societăţi asupra pieţei de asigurări.
„Am primit o adresă din partea ASF, în care ne comunică că, având în vedere timpul scurt în care am făcut anunţul, se văd în imposibilitatea de a participa astăzi la şedinţa comisiei. Având în vedere subiectul, trebuie să fie pregătiţi pentru a avea o poziţie. Important e ca aceste comisii cu responsabilitate în domeniu să poată lucra pentru a evita un alt posibil eveniment de acest gen (n.r. – falimentul) şi să înţelegem dacă e vorba de neglijenţă, superficialitate şi ce putem face din punct de vedere parlamentar. Şi-au exprimat disponibilitatea să vină. Săptămâna viitoare este întâlnirea Comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului cu reprezentanţii ASF şi probabil ne vom alătura şi noi”, a spus Silvia Dinică, preşedintele Comisiei economice din Senat.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de un Consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi, respectiv, preşedintele – Nicu Marcu, prim-vicepreşedintele – Elena Doina Dascălu şi 3 vicepreşedinţi, precum şi 4 membri neexecutivi, printre care și Aura Gabriela Socol. Aceştia au fost numiţi pentru un mandat de 5 ani, din 14 noiembrie 2018.
Șefa Comisiei Economice, senatoarea Silvia Dinică (USR-PLUS), șefa Comisiei Economice, anunțase anterior că ședința cu cei de la ASF are loc miercuri, la ora 13.30, într-un comunicat postat și pe pagina sa de Facebook.
La dezbaterea cu tema „Situaţia actuală a Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Isurance, impactul acesteia asupra pieţei de asigurări şi, implicit, asupra numărului mare de consumatori”, de miercuri a Comisiei economice din Senat, au participat reprezentanţi ai Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), care este garant pentru despăgubirile evenimentelor produse în străinătate.
La dezbatere au participat și reprezentantii Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), dar și cei ai transportatorilor și service-urilor membre ale COTAR
„Au început să apară probleme de mai mult timp. City Insurance era în întârziere cu plăţile, dar până la urmă le plăteau. Până în martie 2021 am reuşit să recuperăm sumele de la City. Apoi au început să aibă tot mai mari dificultăţi în plata acestor despăgubiri, pe care noi le-am plătit, în locul City. BAAR a recuperat sumele până în martie 2021 şi apoi a trebuit să facem demersuri intense. Avem de recuperat de la City Insurance, pentru ceea ce am plătit în locul lor, aproximativ 11 milioane de euro”, a afirmat coordonatorul Departamentului juridic al BAAR, Ovidiu Ciobanu.
Preşedintele BAAR, Mădălin Roşu, a adăugat că se aşteaptă să apară daune după falimentul City Insurance încă vreo şase ani de acum încolo.
„RCA are un efect pe termen mediu spre lung. Da, ne putem aştepta şi peste câţiva ani. Încă plătim pentru Astra şi Carpatica. Şi acum plătim. Mai aveam de plată vreo 37 de milioane de euro pentru falimentul Astra şi Carpatica. Probabil că estimarea daunelor aferente pagubelor în afara României (n.r. – pentru City Insurance) este, probabil, cel puţin la nivelul Astra şi Carpatica împreună. Dacă pentru cele două am avut 150 de milioane de euro, ne aşteptăm de la 150 de milioane de euro în sus”, a spus Roşu, citat de agerpres.ro.
Dezbaterea din Senat, de la care audierea conducerii ASF a fost amânată pentru săptămâna viitoare, vine la câteva zile de la retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. și constatarea stării de insolvență a acesteia. Compania era liderul de piață în domeniul asigurărilor RCA.
Cutremur pe piața asigurărilor. ASF a declarat FALIMENTUL City Insurance, cel mai mare asigurător din România
În același timp, tot astăzi, Guvernul Cîțu a adoptat o ordonanţă de urgenţă care va permite plata mai rapidă a despăgubirilor RCA, înainte de declararea falimentului definitiv al celui mai mare asigurător din România, City Insurance. Prin modificarea legii 213 din 2015, Guvernul a decis, prin OUG, ca banii pentru asigurare să fie acordați pentru fiecare poliță în parte și majorarea despăgubirii de la 450.000 la 500.000, potrivit anunțului ministrului de Finanțe, Dan Vîlceanu.
Sursa: Realitatea Financiara